BiH
9

Nikšić: Preliminarna procjena štete radi se u saradnji sa Svjetskom bankom

FENA
Nermin Nikšić (Foto: Klix.ba)
Nermin Nikšić (Foto: Klix.ba)
Federalni premijer Nermin Nikšić, koji je od prvih dana prirodne nesreće u Bosni i Hercegovini obilazio ugrožena područja sa saradnicima, danas je na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu podnio informaciju o stanju na poplavljenim područjima te mjerama koje je u međuvremenu poduzela Federalna vlada.

Zbog nepodoge, najveće otkad seže pamćenje, kako je naveo, premijer je izrazio sućut porodicama što su izgubile svoje najdraže.

Što se tiče vodostaja riječnih tokova u FBiH, najgore je iza nas, ocijenio je Nikšić te dodao da svi vodostaji opadaju i da je opasnost dodatnog plavljenja prošla i u Orašju.

"Međutim, razmjere ljudskih nesreća su neizmjerne", ocijenio je.

Podsjetio je da su na području Federacije najviše stradali Zeničko-dobojski, Posavski i Tuzlanski kanton te da su tri osobe smrtno stradale prema zvaničnim podacima.

"Građani su pokazali nevjerovatan nivo solidarnosti, organizovanosti, spremnosti na odricanje i pomoć. Vlada je već sedmi dan u stalnom zasjedanju te smo donijeli niz odluka, zaključaka i proveli veliki broj akcija. Donesene su ključne odluke, ostvarena intenzivna saradnja s Civilnom zaštitom na aktivnostima izmještanja neposredno ugroženih, izvršeno je mobiliziranje i dostavljanje materijalno-tehničkih resursa u krizna područja", kazao je između ostalog premijer.

Podsjetio je na Vladino proglašenje stanja prirodne nesreće u FBiH i donošenje odluke o zamrzavanju cijena, propisivanju mjera neposredne kontrole cijena i intenziviranja kontrole od inspekcija i policije.

Otvoren je broj za prijave na koji građani mogu obavijestiti o pojavama neopravdanog povećanja cijena i zloupotreba, što se prosljeđuje nadležnim organima, te su otvoreni donatorski računi i pokrenuto osnivanje fonda za pomoć nastradalim. Upućena je inicijativa Vijeću ministara BiH i Upravi za indirektno oporezivanje da osiguraju skraćene procedure pregleda i uvoza materijala za pomoć, prehrambenih artikala i vode, naveo je također Nikšić.

Od mjera koje je preduzela Vlada, premijer je naveo i da su zaduženi Federalni zavod za poljoprivredu Sarajevo te Federalni agromediteranski zavod Mostar da u saradnii s Federalnom upravom za inspekcijske poslove i kantonalnim i općinskim organima intenziviraju ispitivanje uzoraka proizvoda na poplavljenim kulturama te mikrobiološku i fizikalno-hemijsku analizu. Naloženo je odgovarajućem ministarstvu da ubrza proceduru izdavanja okolinskih dozvola radi stavljanja u funkciju spalionica za uništavanje animalnog otpada na ugroženim područjima.

Izrađen je program u Federalnom zavodu za angažiranje 2.000 nezaposlenih u akcijama čišćenja i saniranja šteta a prioritetno veterinarske, epidemiološke, geodezijske i drugih struka.

Federalna direkcija za robne rezerve stavila je na raspolaganje potrebne zalihe, ćebad, gorivo, vreće za spavanje, uspostavljen je sistem koordiniranja prihvata pomoći koju građani i pravne osobe dostavljaju kao pomoć nastradalim, formirani caal centar, krizni štab i mobilni timovi za praćenje zdravstveno-epidemiološke situacije, naveo je premijer.

Federalna vlada je u novonastaloj situaciji koja je pogodila Federaciju utvrdila rebalans ovogodišnjeg entitetskog budžeta u pokušaju da osigura interventni novac što prije.

"To je samo kap u moru potrebnih resursa koje ćemo morati obezbijediti za saniranje posljedica. Stanje i potrebe se mijenjaju iz dana u dan", riječi su premijera Nikšića.

Urgentne aktuelne potrebe su zbrinjavanje animalnog otpada, leševa životinja, aktiviranje pumpi za mulj, isušivača, kao i sistematska dezinfekcija.

Na magistalnim cestama i željeznicama, kao i u energetskom sektoru, štete se mjere desecima miliona KM, dok još nema procjena potrebnih troškova za sanaciju školskih objekata, bolnica i drugih javnih zgrada. Deseci hiljada kuća i stanova su uništeni, dok će se poljoprivredne štete mjeriti desecima miliona KM.

"Značajan dio proizvodnih pogona je uništen. Mi ćemo u saradnji sa Svjetskom bankom uraditi brzo procjenu štete i tim je već počeo s radom a preliminarni rezultati bit će 4. juna", kazao je premijer.

Obavijestio je da je planirana velika međunarodna donatorska konferencija za pomoć Bosni i Hercegovini jer iz inozemstva trenutno postoji interesovanje za pomoć.

"U pripremi smo za osnivanje fonda za saniranje i obnovu koji će se finansirati donacijama, domaćim i stranim, za šta postoji interes", rekao je Nermin Nikšić.