BiH
179

Sarajevska zaobilaznica u funkciji od 26. juna

Piše: Am. Dž.
Izgradnja ove dionice je koštala 36,8 miliona KM (Davorin Sekulić/Klix.ba)
Javno preduzeće Autoceste FBiH organizovalo je danas za predstavnike medija obilazak autoceste na Sarajevskoj zaobilaznici, dionica Sarajevo sjever – Sarajevo zapad, prije zvaničnog otvaranja i puštanja u promet devet novih kilometara autoceste.

Ova dionica na Sarajevskoj zaobilaznici, poznata i kao "lot 3 a", će biti puštena u promet 26. juna ove godine, a reporteri portala Klix.ba danas su obišli ovaj dio autoceste.

Izgradnjom "lota 3 a" povezat će se izgrađena autocesta sa dionicom u izgradnji Vlakovo - Tarčin s jedne strane i Sarajevo sjever - Zenica jug s druge strane, a puštanjem u promet ove dionice moći će se ići autocestom od Zenice do Vlakova, bez ulaska u grad Sarajevo.

"Riječ je o devet kilometra autoceste koji su dovršeni. Na ovaj način Autoceste FBiH su ispunile ono što su preuzele. Građani će zahvaljujući ovoj dionici moći proći bez zadržavanja na Stupu u gužvama koje su tu prisutne u posljednjih deset godina", rekao je Ensad Karić, direktor Javnog preduzeća Autoceste FBiH.

Izgradnja ove dionice je koštala 36,8 miliona KM. Novčana sredstva za implementaciju izgradnje Sarajevske zaobilaznice osigurana su iz vlastitih sredstava Javnog preduzeća Autoceste FBiH.

Zahvaljujući ovoj zaobilaznici u velikoj mjeri će se rasteretiti saobraćaj na ulazu u Sarajevo, jer oni koji putuju iz pravca Zenice u pravcu Mostara od 26. juna više neće morati ulaziti u Sarajevo na Stupu.

Cestarina na Sarajevskoj zaobilaznici se neće naplaćivati, potvrdili su iz Javnog preduzeća Autoceste FBiH.