BiH
237

Sarajevska zaobilaznica svečano puštena u promet

Piše: N. J.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Dionica autoceste Sarajevo sjever - Sarajevo zapad na Sarajevskoj zaobilaznici, duga devet kilometara, svečano je otvorena večeras.

Na svečanom otvaranju Sarajevske zaobailaznice prisustvovali su brojne zvanice i političari kao i osobe koju su direktno i indirektno bile uključene u njenu izgradnju.

"Kao ministar vanjskih poslova sam prije 12 godina potpisao ugovor za izgradnju zaobaliznice. Deset godina su govorili da ne se ne može izgraditi, a nakon što su došli naši ljudi i naše firme, pokazali smo da može", kazao je Zlatko Lagumdžija.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić kazao je, između ostalog, da je jedna domaća firma koja je bila angažovana na izgradnji zaobilaznice dobila posao u Makedoniji vrijedan više desetina miliona eura.

"To samo pokazuje koliki je značaj toga što smo domaćim firmama dali mogućnost da stiču reference gradeći koridor 5C", kazao je Nikšić.

Ministar saobraćaja BiH Damir Hadžić je rekao da je ovo veliki iskorak i velika stvar za grad Sarajevo te najavio skorašnje otvaranje novih dionica. Direktor Autocesta FBiH Ensad Karić je kazao da je na ovaj način poslije deset godina završen glavni dio zaobilaznice, navodeći kako ona još uvijek nije kompletno izgrađena.

"Jedan dio zaobilaznice izgradilo je JP Ceste FBiH i firma Strabag koja je za njih radila taj posao. Mi smo u februaru 2012. dobili zadatak da završimo LOT 3A, nakon čega smo iz vlastitih sredstava finansirali eksproprijaciju zemljišta i izgradnju koju smo završili u roku, za deset mjeseci. Želim ovdje istaći Federalnu vladu koja nam je bila velika podrška", kazao je Karić.

Novoizgrađeni LOT 3A povezuje autocestu A1 s dionicom u izgradnji Vlakovo - Tarčin s jedne strane i Sarajevo sjever - Zenica jug s druge.

Zahvaljujući ovoj zaobilaznici, kako je ranije izjavio direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić, u velikoj mjeri će se rasteretiti saobraćaj na ulazu u Sarajevo, a cestarina se neće naplaćivati.

Podsjetimo, da bi se riješio višegodišnji problem Sarajevske zaobilaznice, Vlada FBiH donijela je odluku o promjeni implementatora za LOT 3A u februaru 2012. godine i tako zadužila JP Autoceste FBiH za izgradnju Sarajevske zaobilaznice LOT 3A.

Od tada za manje od godinu dana JP Autoceste FBiH je završilo eksproprijaciju zemljišta u koju je uloženo 18 miliona KM vlastitih sredstava, a onda je prije deset mjeseci počela izgradnja ove dionice.

Ovaj kompleksan projekt radio je domaći konzorcij Euro-Asfalt i ŽGP, a ugovor za izgradnju iznosio je nepunih 37 miliona KM. Svečanost otvorenja autoceste na Sarajevskoj zaobilaznici održana je večeras na autocesti A1 u blizini vijadukta Vlakovo. Nakon intoniranja himne BiH, vrpcu su presjekli direktor Karić i federalni premijer Nermin Nikšić, zajedno sa članovima muzičke grupe Princess krofne. Ova grupa je nastupila u muzičkom dijelu ceremonije zajedno sa učesnikom X Factora Harisom Ćatom. Prisutni su mogli vidjeti i kratki film o izgradnji ove dionice.