{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Karić: Sarajevska zaobilaznica u funkciji do 1. jula

N
9.4.2014. u 16:41
25
122
Karić: Sarajevska zaobilaznica u funkciji do 1. jula
25
Karić: Sarajevska zaobilaznica u funkciji do 1. jula
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Sarajevska zaobilaznica bit će u funkciji do ovog ljeta, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Ensad Karić, direktor Javnog preduzeća Autoceste FBiH. Prema njegovim riječima, do 1. jula ove godine bit će puštene u promet dvije trećine Sarajevske zaobilaznice, odnosno dionica od Jošanice do Vlakova.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Svi oni koji će ići na more koridorom 5C više neće morati prolaziti kroz grad i gužvu, već će ići modernom cestom od petlje u Jošanici, faktički od Zenice do Vlakova", kaže Karić za NAP. Ostatat će još u izgradnji samo dionica od Sarajeva do petlje Butila, no funkcija zaobilaznice oko Sarajeva će biti ispoštovana.

Do tada će, kako ističe biti pušten u promet i tunel Vijenac, pa će autoput „u komadu“ biti od Zenice Jug do Vlakova. Zbog toga je i Vlada Federacije BiH danas donijela danas Odluku o prenosu prava upravljanja, građenja, rekonstrukcije, održavanja i zaštite nad izgrađenom dionicom „Sarajevske obilaznice“ LOT-1 Jošanica - Butila s petljom „Butila“ na Koridoru Vc, s JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Mostar na JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar.

U obrazloženju odluke navodi se da su Autoceste Federacije BiH, Odlukom Vlade FBiH, imenovane za implementatora na izgradnji LOT-3 (LOT-3A i LOT-3B) „Sarajevske obilaznice". Obzirom da su radovi na izgradnji LOT- 3 A u završnoj fazi, a u cilju uspostave normalnog funkcionisanja „Sarajevske obilaznice“, neophodno je staviti u funkciju i LOT-1, za čiju su izgradnju bile zadužene Ceste Federacije BiH.

Time se stvaraju pretpostavke za povećan promet vozila na naplatnim mjestima, što bi povećalo prihod od naplate cestarine, a saobraćaj u gradu bi bio znatno rasterećen.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: