BiH
87

Sarajevska zaobilaznica smanjila gužve: U Sarajevo preko Rajlovca za pet minuta

Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Sarajevska zaobilaznica, koja je u promet puštena 26. juna ove godine, četiri dana prije nego je predviđeno ugovorom između domaćeg konzorcija Euro-Asfalt i ŽGP i JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine, uveliko je smanjila saobraćajne gužve prilikom ulaska u Sarajevo iz pravca Rajlovca, javlja agencija Patria.

Reporter agencije Patria testirao je vrijeme potrebno za ulazak u Sarajevo iz ovog pravca prije puštanja u promet zaobilaznice, i vrijeme potrebno za ulazak u Sarajevo iz ovog pravca nakon puštanja u promet ove zaobilaznice.

Prije 26. juna, da bi prošli kroz Rajlovac i došli do Stupa, vozačima je bilo potrebno između 20 i 45 minuta, a ponekad i više. Nakon puštanja u promet Sarajevske zaobilaznice, vozači istim pravcem stignu za pet do deset minuta.

Testirani su prijepodnevni termini u periodu od 8:00, 8:30 i 11:00 sati.

Iako Sarajevska zaobilaznica još uvijek nema adekvatan priključak u samom Sarajevu, koji je planiran iz prvca Stupa, jedan od najvećih saobraćajnih infrastrukturnih projekata u glavnom gradu BiH u posljednjih 30 godina, vrijedan oko 37 miliona KM, već je opravdao očekivanja i uveliko smanjio gužve prilikom olaska u Sarajevu iz ovog pravca koji je vozačima itekako zadavao glavobolje.

Ranije su zaobilaznicu pokušale izgradi nekoliko inostranih kompanija poput STC-a i Primorja iz Slovenije, te kompanija Osjek-Kotekst iz Hrvatske, ali niti jedna od tih građevinskih firmi nije uspjela završiti Sarajevsku zaobilaznicu.

Domaći konzorcij Euro-Asfalt i ŽGP zaobilaznicu je igradio za deset mjeseci, četiri dana prije ugovorenog roka, čime su stekli referencu za pojavljivanje na sličnim domaćim i međunarodnim tenderima.