BiH
0

FOTO / "Sarajevska kocka" u Kini zainteresovala mnoge

FENA
Autor zvaničnog suvenira sarajevske Općine Stari Grad Aid Rifatbegović boravio je u Kini na sajmu Šangaj Expo 2010., koji se održava od 1. maja do 1. oktobra.

Bila je to prilika za predstavljanje "Sarajevske kocke" koja je naišla na veliki interes posjetilaca sajma.

Rifatbegović je u Šangaj putovao radi promocije zvaničnog poklona Expo sekcije BiH, a po njegovim riječima, na sajmu, koji dnevno posjeti više stotina hiljada ljudi, interes za "Kocku" bio je veliki, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

S obzirom na to da na ovom sajmu učestvuju i predstavnici bivših jugoslavenskih republika, najveći interes pokazali su Makedonci koji, poznavajući dobro Sarajevo, shvataju ideju "Kocke". Iz tog interesa rodila se i ideja za saradnjom, tako da će Rifatbegović uraditi idejno rješenje zvaničnog Expo poklona Makedonije.

Interes su pokazali i Kinezi koji u svojoj tradiciji imaju zagonetne forme te su bili oduševljeni konceptom "Sarajevske kocke".

Upravo zahvaljujući "Sarajevskoj kocki" , koja se dopala i učesnicima iz Armenije, Rifatbegović će ostvariti saradnju i s tom zemljom.

Naime, Armenija u svom paviljonu predstavlja makete raznih građevina svijeta te su sarajevskom autoru predložili da za njih napravi maketu neke sarajevske građevine. Rifatbegović se odlučio da još jednom iskoristi bogato kulturno-historijsko naslijeđe Starog Grada i napravi maketu Vijećnice.

Pregovori su u toku, a s obzirom na to da Expo sajam u Šangaju traje šest mjeseci, maketa Vijećnice bi ubrzo trebala biti završena i predstavljena u paviljonu Armenije među najpoznatijim svjetskim građevinama, saopćeno je iz Općine Stari Grad.