"Sarajevska kocka"
0

Predstavljen zvanični suvenir Općine Stari Grad

FENA
Zvanični suvenir Općine Stari Grad "Sarajevska kocka", autora Aida Rifatbegovića, predstavljen je danas u Sarajevu.

Stari Grad nikada nije imao svoj zvanični suvenir pa je iz tog razloga u junu 2009. Općina Stari Grad raspisala konkurs za izradu suvenira koji predstavlja odraz njene tradicije te kulturne, historijske i materijalne baštine.

Od 100 pristiglih radova 11 je ušlo u uži krug izbora, da bi potom stručna komisija proglasila rad "Sarajevska kocka"najboljim, čime je autor Rifatbegović osvojio nagradu od 5.000 KM.

"Zadatak je bio složen jer je rad trebao obuhvatiti sve ono što Stari Grad pruža u tradicionalnom, duhovnom i kulturološkom pogledu. U tome sam uspio stvaranjem 'Sarajevske kocke' koju sam odabrao jer je kocka jedan od najčešćih motiva koje srećemo u Starom Gradu", kazao je Rifatbegović.

Suvenir se sastoji od glavnih elementa - sarajevske Katedrale, Begove džamije, Stare pravoslavne crkve i Jevrejske sinanoge i sporednih kupola i krovova zanatskih radnji koji su zastupljeni u velikom broju širom Baščaršije.

Kocka predstavlja četiri religije pa je zbog toga simbolično izgrađena od četiri vrste drveta - oraha, bukve, hrasta i jasena.

Rifatbegović je sretan što će njegov rad postati neizostavnim dijelom Sarajeva, i nada se da će biti dostupan turistima širom Sarajeva po povoljnoj cijeni.