{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otvorena izložba "Sarajevski zanati očuvani kroz vijekove"

F
FENA
4.5.2010. u 12:18
0
0
Otvorena izložba "Sarajevski zanati očuvani kroz vijekove"
0
Otvorena izložba "Sarajevski zanati očuvani kroz vijekove"
"Sarajevski zanati očuvani kroz vijekove" naziv je tradicionalne izložbe koja je već šesti put otvorena u utorak u Brusa bezistanu u organizaciji Muzeja Sarajeva i Udruženja zanatlija "Stari zanati" Kantona Sarajevo.
U depadansu Muzeja Sarajeva Brusa bezistanu tako je izloženo na desetine eksponata kojima je prezentirano umijeće zanatlija i dragocjen ručni rad. Mnogi od starih zanata danas su već izumrli ili su na dobrom putu da postanu samo dio historije.

Izloženim posuđem, kapama, nošnjama, četkama, proizvodima od drveta i drugim eksponatima predstavljeni su limarski, četkarski, filigranski i tašnarski zanati, vez, kaligrafija, drvorezbarstvo, izrada fesova i kapa te užari, obućari i papudžije.

Direktorica Muzeja Sarajeva Amra Madžarević istakla je da je izložba posvećena ljudima koji i danas na tradicionalan način rade na Baščaršiji i čiji zanat još nije zauvijek nestao.

Kazala je i da su mnoge zanatlije ponukane potrebama tržišta promijenili zanimanje ili način rada, ali da ipak još dosta njih proizvodi na tradicionalan način.

Član Upravnog odbora Udruženja "Stari zanati" Adnan Jusić kazao je da Udruženje ulaže maksimalne napore da stare zanate spasi od izumiranja, iako je to u posljednje vrijeme sve teže jer se iznimno malo cijeni ručni rad.

"Ovom postavkom želimo reći da stari zanati još žive i tu su proizvodi sarajevskih zanatlija. Udruženje ima 250 članova, a čine ga predstavnici oko 50 zanata", kazao je Jusić.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić istaknuo je da bi postavke o starim zanatima trebale imati stalni, a ne privremeni karakter, jer je Stari Grad najposjećenija općina u Kantonu Sarajevo te što ti zanati predstavljaju pravu turističku atrakciju.

Izložba, koja je postavljena u okviru manifestacije Dani Kantona Sarajevo i koja se održava pod pokroviteljstvom kantonalnog Ministarstva privrede, bit će otvorena do 6. maja, svaki dan od 10 do 18 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: