{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bh. paviljon na temu "Cijela zemlja jedan grad"

S
1.5.2010. u 11:21
0
1
Bh. paviljon na temu "Cijela zemlja jedan grad"
0
Bh. paviljon na temu "Cijela zemlja jedan grad"
"Cijela zemlja jedan grad" tema je paviljona Bosne i Hercegovine na spektakularnoj svjetskoj izložbi EXPO u Šangaju. Nacionalni dan bh. paviljona je 9. maj, a on se nalazi unutar zone C.
Kulturne i prirodne raznolikosti naše domovine bit će predstavljene u mnogim aspektima kao izbalansirana koegzistencija ljudi sa različitim pozadinama.

Posjetioci paviljona BiH će moći pogledati ručno rađene umjetnine u centralnom dijelu, ali i sami pokušati napraviti nešto slično. U interaktivnom dijelu paviljona sa LCD ekranima bit će prikazivani gradovi BiH, filmovi, kratki isječci i sl.

"Prezentacija proizvoda na EXPO-u odlična je prilika za sve privrednike iz BiH koji putem ovog paviljona mogu da predstave svoje proizvode, kao i da stupe u kontakte sa privrednicima ne samo iz Kine nego i cijelog svijeta“, kazao je ranije direktor našeg paviljona Zoran Grujić.

Ovo je prvi put da BiH nastupa u paviljonu od 1.000 km2, a poseban akcenat stavljen je na spomenike pod zaštitom UNESCO-a. Jedan dio paviljona je u obliku broja osam, koji je, prema vjerovanju Kineza, sretan broj.

U septembru će u okviru posebnog programa u Šangaj doći predstavnici četiri bh. škole. Dio kulturnog programa izvest će na sceni paviljona, jedna gospođa će pred posjetiocima tkati ćilime, a bit će upriličena i izložba od 100 potkivenih jaja.

Na Nacionalni dan bh. paviljona, 9. maja, bit će priređen raznolik program koji uključuje prezentaciju bh. kreatora, frizera, nastupe horova i Marije Šestić, te koncert Gorana Bregovića sa orkestrom.

Na izložbi EXPO u Šangaju, čija je tema "Bolji grad, bolji život", učestvuje 240 izlagača iz 192 zemlje i 50 međunarodnih organizacija. Dnevno se ovdje okupi oko 400.000 znatiželjnika, a procjenjuje se da će do 31. oktobra sadržaje vidjeti čak 70 miliona ljudi.

I naši susjedi su prisutni na ovoj izložbi. Slovenački paviljon je inspirisan temom otvorene knjige, srbijanski nosi naziv "Kôd grada", a hrvatski je nešto skromniji, s vanjske strane crven, a na unutrašnjim zidovima prikazuje scene iz tamošnjih gradova.

Izložba ne služi direktnoj prodaji već predstavljanju država. Na njenu organizaciju potrošeno je oko 43,5 milijardi eura.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: