Otvoren World Expo
0

FOTO / "Bolji grad, bolji život" u Šangaju

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
U Šangaju u Kini danas je uz vatromet i muzički program svečano otvorena Svjetska izložba, World Expo 2010, a sama organizacija ovog velikog događaja koštala je mnogo više od organizacije Olimpijskih igara 2008. godine.

Na izložbi koja će trajati do 31. oktobra bit će predstavljena najnovija tehnološka dostignuća iz čak 189 zemalja svijeta, a očekuje se preko 70 miliona posjetilaca.

Svečanom otvaranju prisustvovalo je preko 20 šefova država, a svečanost su svojim prisustvom uveličali i Nicolas Sarkozy, predsjednik Francuske, te Jose Barosso, predsjednik Evropske komisije, izvijestio je Reuters.

Na otvaranju je najprije unutar arene priređen prigodan muzički program, a zatim je uz vatromet i lasere ozvaničeno otvaranje ove velike Svjetske izložbe.

Tema svjetskog sajma koji je dvostruko veći od Monaka je "Bolji grad, bolji život".

"Ovo je dobra prilika da ljudi širomvijeta podijele radost i prijateljstvo", izjavio je kineski predsjednik Hu Jintao na večeri dobrodošlice za svjetske lidere.

Gradske vlasti su drastično povećale mjere sigurnosti, a amgažirano je dodatnih 8.000 policajaca koji će, zajedno sa 46.000 čuvara reda, patrolirati gradom.

Na izložbi u Šangaju, koja traje do 31. oktobra, bit će predstavljena najnovija tehnološka dostignuća i izumi iz 189 zemalja, među kojima je i Bosna i Hercegovina, koja će predstaviti svoj paviljon.

Reuters navodi da je na organizaciju ove manifestacije i prateću infrastrukturu potrošeno 58 milijardi dolara.