Jezive priče porodilja
0

"Sarajevska ginekologija je deseti krug pakla"

Sarajevo-x.com
Ginekološko-akušerska klinika u Sarajevu već godinama čeka na preseljenje u novu zgradu na Jezeru. Tada će, kako tvrde nadležni, biti i bolji uslovi za porodilje s obzirom da trenutna zgrada u kojoj se rađaju najmlađi stanovnici našeg grada nije adekvatna za tu vrstu potreba. No, Sarajke koje su se porađale na GAK-u tvrde da nije u pitanju zgrada, već sam odnos ljekara i sestara prema njima, te loši higijenski uslovi.

Nedavno smo objavili tekst upravo o Ginekološko-akušerskoj Klinici u Sarajevu, čiji nadležni tvrde da su higijenski uslovi na zadovoljavajućem nivou, međutim porodilje koje su boravile na GAK-u ističu kako su uslovi i više nego katastrofalni.

"GAK je deseti krug pakla. Ležala sam na GAK-u kada sam u šestom mjesecu trudnoće izgubila bebu. Primili su me, polegli na krevet iz kojeg su virile željezne šipke i koji je bio prekriven krvavim čaršafom, i zaboravili me... Liječnici su dolazili u vizitu, sestre su se šetkale povremeno, ja sam ležala i shvatila da mi ni sam gubitak prvog djeteta neće biti težak kao što će mi biti boravak na GAK-u. Nažalost, bila sam u pravu. Prolazio je dan, dva, tri, ništa... Kada sam dobila temperaturu, sama sam morala lutati hodnicima da nađem sestru i zatražim toplomjer... Dobila sam sepsu. Vadili su mi nalaze i gubili ih na putu za CUM... Nisu mi uključili antibiotike. Bili su grubi, grubi do bola. Igrali su se sa mnom. Izazivali mi porod, pa prestajali. Tako pet dana", napisala je jedna čitateljka našeg portala nakon objave naše priče, nastavljajući:

"Hranu nisam jela - žohari, a nisam bila ni gladna. Poslije poroda su me uspavali. Probudila sam se sama u sobi. Bila sam u njoj danima, priključena na obje ruke na kojekakve bočice i cjevčice u koje su povremeno ubrizgavali i injekcije. Od toga su prošle tri godine. Još se nisam oporavila. Sepsa je izmijenila cijeli moj metabolizam i na kraju sam bila samo sretna što sam uopće i živa. Da dr. Godinjak tog popodneva nije došao u vizitu, umrla bih na krevetu, a da to niko ne bi ni primjetio do jutarnje vizite. Posljedice su strašne. Mjeseci antibiotika, rane na maternici od njihovih grubih zahvata, psihičke traume, gubitak volje za seksom. Glavna sestra mi je "utješno" rekla da se događa i da odmah trebam pokušati nakon tri mjeseca", napisala je naša čitateljka dodajući da joj je to najgore životno iskustvo.

Sličnog iskustva je bila još jedna čitateljka portala Sarajevo-x.com

"Uvjeti na jedina dva mjesta gdje se žene u Sarajevu mogu porađati su više nego stravični. Bila sam i na Koševu i u Vojnoj bolnici i teško je reći koja je lošija. Loši uvjeti zbog neimaštine i nisu toliki problem, najveći problem je upravo odnos sestara i ljekara, koji je u tolikoj mjeri neodgovoran da bi trebao biti krivično gonjen i kažnjavan. No, i pored svega na Koševu sam srela i jednog divnog ljekara, koji je i pored užasnih uvjeta u kojima radi, našao način da bude toliko ljubazan i pažljiv. Svi ostali, a srela sam ih mnogo u obje bolnice, bili su takvi da sam sve vrijeme strahovala za zdravlje mojih beba i odbrojavala minute da bježim kući prije nego im neko naudi... Neki su samo vrebali novčanik, a drugi su bili i unaprijed drski", napisala je građanka Sarajeva koja je također imala loše iskustvo.

Sličnih iskustava su bile i brojne druge građanke Sarajeva, no u svakom slučaju ima i onih koje su barem u nekoj mjeri bile zadovoljne odnosnom sestara i ljekara na Ginekološko-akušerskoj klinici u Sarajevu.

"Ja sam se porodila prije godinu dana carskim rezom, tako da sam morala ostati pet dana na GAK-u i upravo u tom vremenu koje sam provela tu mogla sam zaključiti da nisu svi neljubazni i da ima divnih babica, medicinskih sestara i ljekara", napisala je jedna Sarajka.

Slično iskustvo imala je još jedna porodilja:

"Ja sam se porodila tačno prije deset mjeseci, normalnim putem, te sam u bolnici provela 24 sata. Kad sam došla na prijemno sa bolovima doktor me pregledao i ustanovio da sam se već počela otvarati. Smjestili su me u sobu do sale i pustili da se sama otvorim, bez ikakvih influzija i injekcija. Sestre su bile veoma ljubazne i redovno su me obilazile. Porod je protekao u najboljem redu i prebacili su me u sobu za porodilje. Posteljinu su tokom noći mijenjali tri puta, hranili bebu, te je presvukli minimalno četiri puta. Napominjem, nisam nikome dala ni marku, a ni veze nisam imala, čak ne znam ni ime doktora, a ni babice koja me je porodila", napisala je naša čitateljka, dodajući da svim ženama treba biti jasno da one nisu kod kuće.

Inače, nadležni iz GAK-a se nadaju boljim uslovima kada se pređe u novu zgradu porodilišta na Jezeru, a prema najavama porodilište dr. Zehra Muidović bi trebalo biti završeno do kraja godine, te bi se GAK već početkom 2010. godine mogao preseliti u nove prostorije.