U srcu Baščaršije
47

Sarajevska Beledija: Od nesuđene vijećnice do građevine koja je desetljećima izazivala jezu

B. H.
Beledija 70-ih godina prošlog stoljeća (Foto: Facebook)
Beledija 70-ih godina prošlog stoljeća (Foto: Facebook)
Beledija, zgrada naslonjena uz sarajevsku Vijećnicu izgrađena je nešto ranije nego njena velika sestra 1892. godine kao zgrada općine. No, vremenom je dobila drugu ulogu, postavši za Sarajlije simbol straha i terora.
Čeh po rođenju, Sarajlija po izboru, arhitekt Karlo Paržik je projektovao zgradu očekujući da će to biti najbitnija građevina u gradu, no nije mu bilo jasno kako u gradu u kojem postoji tako impozantan Zemaljski muzej, koji je također projektovao, da žele tako malu zgradu gradske općine.

No veoma brzo, vlasti u Beču su shvatile da Sarajevo neće biti provincija na granici carstva, te da će za gradsku vijećnicu biti potrebna mnogo veća i impozantnija građevina. Tako je Beledija, što znači "gradska kuća" na Turskom, ostala u sjeni mnogo veće i impozantnije sarajevske Vijećnice.

Beledija je tako postala gradski zatvor, posebno ozloglašen zbog zatvaranja antifašista i Jevreja za vrijeme Nezavisne države Hrvatske, ali i Mladih Muslimana nakon Drugog svjetskog rata.

Skica Beledije iz arhive arhitekta Karla Paržika
Skica Beledije iz arhive arhitekta Karla Paržika

Prije Drugog svjetskog rata, tu su zatvarani politički protivnici tadašnjeg jugoslavenskog režima, pa je tako Benjamin Finci, pripadnik zabranjene Komunističke partije uhapšen, a nakon mučenja bačen kroz prozor Beledije, s visine od deset metara. Slučaj je okarakterisan kao samoubistvo, a nakon Drugog svjetskog rata ulica između Vijećnice i Beledije je dobila ime upravo po Finciju.

Ustaške vlasti su Belediju koristile za zatvaranje, ali i mučenje pripadnika partizanskog pokreta uključujući narodne Heroje Vasu Miskina i Radojku Lakić. Svjedočanstva govore da zatvorenici nisu dobijali ni hranu, a toaleti su bili u katastrofalnom stanju.

"Moje saslušanje trajalo je 12 dana. Iz dana u dan, i za vrijeme saslušanja, tučena sam i mučena svakodnevno od agenata. Poslije saslušanja agenti su me, zato što nisam davala podataka, konkretnih, kakve su oni tražili, odvodili u podrum gdje su bili svedeni i drugi muškarci i žene... Ovdje se vršilo mučenje na taj način što su agenti otvarali jake i hladne tuševe, a poslije tuša išlo se ponovo na saslušanje, gdje su nastavili sa udarcima, a kada bi zatvorenik pao u nesvijest, vraćan je ponovo pod tuš. Jedan od načina mučenja bio je i stavljanje soli u usta zatvorenika", pisala je Štefica Belak prisjećajući se dana provedenih u Belediji.

Nove jugoslovenske vlasti su nastavile staru praksu, pa su tako u Belediji ponovo boravili politički protivnici i oni koje je tadašnji režim vidio kao neprijatelje, u prvom redu pripadnike Mladih muslimana uključujući i prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Aliju Izetbegovića.

Beledija je decenijama ruglo u centru grada (Foto: Klix.ba)
Beledija je decenijama ruglo u centru grada (Foto: Klix.ba)

Krajem pedesetih godina prošlog stoljeća zatvor je raspušten, a vlasti nisu imale jasan plan koja će biti nova namjena zgrade. To su iskoristile neke sarajevske porodice, koje su se uselile u prostorije nekadašnjeg zatvora. Vlasti su u početku istjerivale neočekivane stanare, no kasnije su izdali trajna rješenja, pa su tako neki i dan danas žive u Belediji.

Godine 2004. zgrade Beledija je zaštićena kao kulturno naslijeđe grada Sarajeva, a prije dva dana gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je objavila da je završen glavni projekat sanacije i restauracije fasade Beledije. Zgrada će obnovom dobiti novo lice i ponovo zasjati u onom ruhu kako je zamislio i njen kreator Karlo Paržik. Nakon desetljeća mračne historije, izgledno je da će sarajevska Beledija dobiti neku drugu, mnogo ljepšu ulogu.