Odluka Vijeća za štampu
0

Sarajevo-x.com nije prekršio Kodeks za štampu

Sarajevo-x.com
Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH zaključila je da u intervjuu sa Petrom Jelečom, objavljenom na portalu Sarajevo-x.com 23.12.2011. godine, nema povreda Kodeksa za štampu BiH te da redakcija portala Sarajevo-x.com nije bila dužna objaviti tekst Lea Pločkinića, jer upućeni tekst nije imao sadržaj i formu demantija konkretnih navoda.

Žalbena komisija Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini nije prihvatila žalbu Lea Pločkinića, urednika portala Croportal.ba, povodom navoda iz teksta "Petar Jeleč: Uvjet za funkcioniranje BiH je ukidanje FBiH i RS", objavljenog 23.12.2011. godine na portalu Sarajevo-x.com. Pločkinić je uputio demanti uredništvu povodom intervjua sa Petrom Jelečom, koji nije objavljen.

Žalbenik je, između ostalog, naznačio da ga tekst vrijeđa "na ličnom nivou" te da su objavljene "tvrdnje koje se protive temeljnim ljudskim pravima kao i propisima Vijeća za štampu", saopšteno je iz Vijeća za štampu.

U tekstu objavljenom 23.12.2011. godine, ime Lea Pločkinića se pojavljuje na jednom mjestu, u odgovoru Petra Jeleča o pojavi "alternative HDZ-u u obliku liste Hrvatskog zajedništva na kojoj je bio i Dražen Pehar".

Petar Jeleč je izjavio sljedeće: "Inače je, kako se moglo vidjeti po finalnim rezultatima, spomenuta 'nova nada' bh. Hrvata dobila 'respektabilan' broj glasova, slično kao i kolega mu s Vlajkijeva banjalučkoga simpozija Leo Pločkinić. Pred njima je, kao 'vrhunskim intelektualcima', očito 'sjajna politička karijera', slična onoj Čovićeve Ljiljane Lovrić, ako je se netko još slučajno sjeća".

Pločkinić je u reagiranju upućenom redakciji portala Sarajevo-x.com, obraćajući se Petru Jeleču, dao svoje viđenje teksta intervjua od 23.12.2011.

Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH je razmotrila objavljeni tekst, Pločkinićevu žalbu te reagiranje koje je uputio redakciji Sarajevo-x.com i zaključila da u intervjuu sa Petrom Jelečom, koji je Sarajevo-x.com objavio, nije bilo povreda Kodeksa za štampu BiH te da redakcija nije imala obavezu objaviti reagiranje Pločkinića. Tim više što je upućeno reagiranje napisano kao personalno obraćanje Pločkinića Petru Jeleču polemičkim tonom, a bez konkretnih protuargumenata u odnosu na objavljeni tekst na portalu, kao što bi u sadržaju demantija trebalo biti napisano, stoji u obrazloženju Žalbene komisije Vijeća za štampu BiH.