{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


I Vijeće za štampu osudilo uvrede Harisa Pašovića

6.4.2012. u 14:21
2
0
I Vijeće za štampu osudilo uvrede Harisa Pašovića
2
I Vijeće za štampu osudilo uvrede Harisa Pašovića
Haris Pašović
Nakon što je udruženje "BH Novinari" osudilo uvrede Harisa Pašovića koje je iznio protiv novinarke portala Klix.ba, danas je Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH prihvatila žalbu urednika redakcije portala Klix.ba Adisa Karadže i osudila uvrede koje je naš reditelj uputio redakciji našeg portala i objavio na drugim internet-portalima.
U ime redakcije portala Klix.ba, Vijeću za štampu u BiH obratio se glavni i odgovorni urednika portala Adis Karadža, povodom objavljivanja reakcije Harisa Pašovića na tekst "Za Sarajevsku crvenu liniju posuđena još jedna ideja" objavljen na portalu Klix.ba (tadašnji portal Sarajevo-x.com).

Nakon što je objavljen drugi tekst na portalu "Za Sarajevsku crvenu liniju posuđena još jedna ideja", redakciji portala se obratio Haris Pašović, prvo telefonskim putem, a potom i pisanom reakcijom.

Pašović je zahtijevao od redakcije Klixa objavljivanje njegovog reagiranja "bez izmjena, uz gašenje komentara i brisanje prethodno objavljenog članka".

U pismu žalbe urednik Karadža navodi: "S obzirom da je reakcija sadržavala niz uvreda, konstrukcija i huškanja koje su narušavale moralni i profesionalni dignitet novinarke Edite Gorinjac, uredništvo portala odbilo je objaviti tekst u takvom obliku. Pašoviću je ponuđena mogućnost slanja demantija koji će ispraviti eventualne krive navode iz objavljenog teksta. Pašović je odbio takvu mogućnost i potom rekao da možemo očekivati 'medijsku kampanju drugih portala protiv Klixa', (tadašnji Sarajevo-x.com). Reakcija Harisa Pašovića objavljena je na portalu Depo.ba, bez kontaktiranja druge strane i teksta na koji se reakcija odnosila."

"Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH razmotrila je žalbu urednika Karadže, reagiranje Harisa Pašovića i objavu reagiranja na portalu Depo.ba, i donijela Odluku:

1. Reagiranje Harisa Pašovića u obliku u kojem je poslato readakciji Klix.ba nije vjerodostojan demanti, nije ispravka eventualnih pogrešnih informacija u originalno objavljenom tekstu novinarke Edite Gorinjac, već je niz uvreda, klevete i huškačkih navoda upućenih prema novinarki Gorinjac.

Reagiranje Pašovića napisano je neprimjerenim jezikom za javni diskurs, tim više što se radi o ličnosti iz kulturne, javne sfere, koja bi trebala da služi kao primjer korektnog javnog diskursa.

U tom smislu, uredništvo portala Klix.ba nije bilo u obavezi da objavi takvo reagiranje i s punim je pravom tražilo od Pašovića slanje demantija s protuargumntma na informacije date u tekstovima novinarke Gorinjac.

2. Uredništvo portala Depo.ba, koristeći slobodu uredničke politike, ima pravo objaviti
Reagiranje koje se ne odnosi na tekstove objavljene na ovom portalu ili napisane od njihovih novinara. Međutim, uredništvo portala Depo.ba je bilo obavezno, radi potpune informiranosti javnosti i profesionalnog reagiranja, postaviti link prema izvorno objavljenom tekstu, ili imati i drugu stranu, kako bi čitatelji, posjetitelji portala mogli imati potpuni uvid u sve okolnosti pod kojima je ovo Reagiranje objavljeno i sami donijeti prosudbu o događaju.

Demokratsko je pravo građana da reagiraju na neistinito medijsko izvještavanje.

To pravo je svakom građaninu zagarantirano profesionalnim odredbama Kodeksa za štampu BiH (Član 7 i Član 16), kao i Poveljama i Konvenciji o zaštiti ljudskih prava i sloboda. Ali, svako reagiranje treba da bude argumentirano novim navodima u odnosu na tekst na koji se reagira, i u duhu opšteprihvaćenih standarda pristojnosti i poštivanja etike. Urednik ima pravo odbiti objavu reagiranja ako je ono napisano uvredljivim i neprimjerenim jezikom za javnu komunikaciju, ako širi neistine, uvrede, govor mržnje ili klevetu", saopćeno je iz Žalbene komisije Vijeća za štampu u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: