Udruženje BH novinari
275

Osuda uvreda Harisa Pašovića na račun novinarke Edite Gorinjac

FENA
Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su danas javni protest reditelju Harisu Pašoviću zbog verbalnih uvreda na račun novinarke portala Klix Edite Gorinjac.

U saopćenju za javnost se navodi da se Haris Pašović, reditelj i jedan od organizatora obilježavanja 20. godišnjice opsade Sarajeva, neprimjerenim rječnikom i uvredama "obrušio" prošle sedmice na novinarku Editu Gorinjac, zbog toga što je napisala kako umjetnički dio obilježavanja godišnjice opsade Sarajeva i videomaterijali pripremljeni tim povodom, nisu originalna Pašovićeva djela, već ideje posuđene s ranijih komemorativnih skupova organiziranih širom svijeta.

Ocjenjuje se da su izjave reditelja Pašovića u vezi s događajima planiranim za 6. april i njegovi komentari na optužbe za plagiranje tuđih ideja uredno i profesionalno publicirani na portalu Klix (tadašnji Sarajevo-x.com).

"Uprkos tome, Pašović se ipak obrušio na novinarku, 'časteći' je epitetima neuke i nekompetentne da prosuđuje umjetnička djela te kvalificirajući je osobom koja je dio 'uvježbane srpske nacionalističke propagande'. Optuživanje novinarke Edite Gorinjac za kolaboraciju s velikosrpskom propagandom i negiranje njenih profesionalnih i ljudskih kvaliteta, samo zbog toga što je kritički pisala o Pašovićevom 'posuđivanju tuđih ideja', predstavlja najgrublji oblik kršenja prava na slobodu izražavanja i pokušaj zatomljavanja javne kritike o aktuelnim događajima i pojavama", ističe se u saopćenju.

Također se ocjenjuje da je istovremeno napad Harisa Pašovića na novinarku nepimjereno javno demonstriranje vlastite povrijeđenosti, na koju reditelj ima pravo, ali nema pravo njome "mahati" kako bi diskvalificirao novinarku, njen profesionalni dignitet i ugled medija za koji radi.

Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima su podržali odluku uredištva portala Klix da ne objavi pismo Harisa Pašovića, budući da ono obiluje personalnim uvredama, a ne sadrži nijednu činjenicu ili navod koji bi mogli demantirati tekstove iz pera novinarke Edite Gorinjac publicirane na ovom portalu.