BiH
299

Sarajevo utonulo u još jednu noć u magli, snimci iz zraka svjedoče o nivou zagađenja

Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Decembarska magla i ove večeri obavila je glavni grad Bosne i Hercegovine. Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas su u KS prekoračene prosječne dnevne vrijednosti praga uzbune polutanta prešle 400 µg na dvije referentne stanice Vijećnica i Otoka.

Zbog prekomjernog zagađenja zraka u Sarajevu, građanima, a posebno djeci, starijima, trudnicama i hroničnim bolesnicima, ne preporučuje se duži boravak napolju.

Posljednjih nekoliko dana Sarajevo prekriva gusta magla koja posebno u večernjim satima otežava normalno odvijanje saobraćaja. Vozačima se s toga savjetuje dodatni oprez kako bi se spriječile nesreće. Zbog magle spuštanjem večeri postaje otežano kretanje ne samo automobila već i pješaka.

Poboljšanje uvjeta na ovakvom geografskom području može donijeti samo promjena vremena, jačanje vjetra, kiša ili snijeg.

Podaci Federalnog hidrometeorološkog zavoda govore da nas i u naredna dva dana očekuje oblačno vrijeme sa vjetrom slabe do umjerene jačine. Tek u srijedu u Bosni se očekuje oblačno vrijeme sa sunježicom i slabim snijegom.

Accuweather navodi da Sarajevo sve do 3. januara očekuje nasumično oblačno i sunčano vrijeme s obzirom na to da se u prvoj sedmici nove godine očekuju snježne padavine.