Roditelji zabrinuti za djecu
0

Sarajevo: Učenici će do škola hodati opasnim ulicama

Piše: Nedim Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
Nastava u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo trebala bi početi u srijedu, a mnogi roditelji zabrinuti su zbog loše očišćenih trotoara na putu do škola.

Kako nam je rekao roditelj osnovca iz OŠ Aleksa Šantić, trotoari nisu ošišćeni i mnogi roditelji su zabrinuti kako će djeca doći do škole i vratiti se kućama.

"Treba li pasti mrtva glava da bi neko očistio trotoare", rekao je zabrinuti roditelj.

Ajfa Kovač, sekretarica ove škole, nam je kazala kako su čitav ovaj period ulagali ogromne napore da se putevi očiste, ali da ipak ima dijelova koji su opasni za djecu.

"Svakodnevno smo u kontaktu sa preduzećem Rad koje smo angažovali za čišćenje trotoara, te uklanjanje ledenica sa krova. Iako se većina učenika sa područja Nedžarića, odnosno u blizini škole ipak ima dijelova trotoara koji nisu dovoljno očišćeni”, kaže Kovač.

U ovoj ulici nalazi se i Centar za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu, koji su također zabrinuti za svoje štićenike.

"Mi smo sami čistili snijeg oko objekta, ali problem su ti trotoari na putu do Centra. Naša djeca i onako se otežano kreću, a ovakvi uslovi samo su pogoršali stituaciju. Mislimo da bi se nadležni trebali više angažovati, jer je u pitanju sigurnost naše djece", rekli su iz Centra.