Ne prate potrebe
49

Sarajevo u problemima: Skoro 60 ljekara ide u penziju, a zaposlit će se samo 43

Piše: M. N.
U posljednje vrijeme u domovima zdravlja KS je povećan broj pacijenata. Ljekari tretiraju i po 100 pacijenata za jedan dan, što ukazuje na manjak ljekara u ovim ustanovama, barem u kriznom periodu.

Kako nam je rekao direktor JU Dom zdravlja KS Fuad Husić, na papiru imaju dovoljno ljekara prema evropskim normama, ali u jednom trenutku ostanu bez osam ljekara iz različitih razloga (porodiljsko, bolovanje i sl.), ali zbog zakonskih i proceduralnih ograničenja nisu u mogućnosti zaposliti ljekare na određeno u tom periodu.

"Izvor sredstava je ograničavajući. Treba pronaći sredstva kojim će se osigurati plate za te ljude, jer smo neprofitabilna firma. Naše je ono novca što dobijemo od Zavoda zdravstvenog osiguranja da pravilno raspodijelimo. Svaka mlada doktorica ima pravo na porodiljsko i brigu o djetetu i sve to kada saberemo ostajemo bez kadra, a rezervni ne možemo povući. Zavod bi to trebao riješiti tako da ih, kada nam neko ode na bolovanje, možemo pozvati i reći da nam treba zamjena. Trenutno su nikakve mogućnosti za to jer Vlada KS treba da donese odluku i da je osiguran novac. I kada nam Vlada KS i nadležno ministarstvo odobre, onda navedu kako smo mi dužni osigurati finansijska sredstva, a mi nismo profitabilna firma, već zdravstvena ustanova", rekao je Husić za Klix.ba.

Zapošljavanje mladih ljekara za platu od 600 KM

Stanje bi se djelimično trebalo popraviti upošljavanjem novih, mladih ljekara, koje je već započelo. Tražili su od Zavoda za zapošljavanje 60 ljekara, ali dobit će 43.

"Veliki broj ljekara nam odlazi u penziju, a veliki broj je dobio specijalizaciju u drugim ustanovama kao što su Opća bolnica i KCUS gdje smo odjednom ostali bez velikog broja ljekara. Do 2020. godine 41 ljekar porodične medicine ide u penziju, 11 pedijatara i pet fizijatara. Te pozicije trebaju preuzeti mladi. Ove godine raspisujemo 30 specijalizacija iz različitih oblasti, a do naredne godine tražit ćemo i 60 specijalizacija kako bismo nadomjestili kadar. Iz ovoga se vidi da će postojati dodatni nedostatak kadra i ukoliko se ne riješi ova situacija nećemo imati ljekare koji će raditi i ovo do sada što se radilo. Potrebno je izmijeniti zakon", kazao je Husić.

Smatra kako sve ljekare s biroa treba primiti ili dogovoriti s Medicinskim fakultetom njihovo zapošljavanje kako završavaju fakultet, jer nijedan ljekar nije viška ako uzmemo u obzir specijalizacije, odlaske u penziju, bolovanja, porodiljska odsustva i slično. Jedan konkurs su već imali i primit će 13 ljekara na mjesto onih koji su već otišli u penziju, za njih je osiguran novac, a na sljedećem konkursu primat će 23 ljekara na neodređeno vrijeme.

"Ideja je bila da se zaposle novi ljekari na punu platu, ali ovdje se desilo nešto drugo. Njima je osiguran bruto iznos od 1.300 KM, to je 600 KM plate uz sve moguće odgovornosti i pečat koji nosi. Jedina korist je što nakon godinu dana mogu konkurisati za specijalizaciju i nije ni čudo što nam se dešava ovo s ljekarima", istakao je dodajući kako se trude zadržati kadar koliko god je to moguće.

Zavodi trebaju osigurati novac

Ljekare na određeno vrijeme prime kada osiguraju novac na način da od donacija potroše novac na materijale, a od tranše koju im prebaci ZZO naprave uštede u te svrhe.

"Zavod za zapošljavanje mora preuzeti svoju funkciju, ne mogu kadar čuvati na birou, a ljudima fali na terenu. I da osiguraju novac. To su dodatna sredstva neovisno o sredstvima Zavoda zdravstvenog osiguranja. To je potrebno ako ćemo gasiti požar, ako nećemo onda ništa", rekao je.

Mlade doktorice ne žele pedijatrijsku specijalizaciju

Istakao je kako trenutno u KS ima 35 pedijatara, što je prema zakonu dovoljno po stanovniku, ali da će raspisati specijalizaciju za tri pedijatra u ovoj godini, a u narednoj za 10. To će biti kadar iz njihovih baza, odnosno mladi ljekari koji već rade. Ipak, zainteresovanost za pedijatrijski smjer nije velika zbog pritiska roditelja.

"Odlične doktorice koje rade u školskom dispanzeru ne apliciraju za pedijatriju zbog odnosa roditelja prema njima, već traže drugu oblast za specijalizaciju. Veliki je pritisak na njih. Mali je i broj pedijatara koji su se prijavili. Sve zbog napada koji su se dešavali. Ali bitno je istaći da je dosta nelogičnih stvari u zakonu koje uzrokuju nervozu kod roditelja. Jedna od njih je da prvi dan kad se dijete razboli, roditelj ga mora dovesti školskom dispanzeru, a potom otići svom ljekaru porodične medicine da bi otvorio bolovanje, jer se ono prema zakonu ne može otvoriti retroaktivno. A preporuka Svjetske zdravstvene organizacije i nas je da se dijete njeguje tri dana i tek onda dovede ljekaru ukoliko se stanje ne poboljša. Ali ljudi s terena se ne slušaju i zakon i ZZO kažu da mora ostati pisani trag", rekao je Husić.

Kašnjenje od 20 godina

Zbog svega su ljekari prebukirani i ne mogu stići ni u kućne posjete. Sve se može riješiti sistemski, smatra Husić, ali ta rješenja donose državni i federalni parlamenti te kantonalne skupštine.

"Imamo kašnjenje u rješavanju situacije u zdravstvu od 1996. godine, a možda i od ranije. Imamo nedovoljan broj ljekara specijalista i kada te ljekare pošaljemo na specijalizaciju ostajemo bez timova porodične medicine. Potrebno je primiti dosta novog kadra. Skupština KS je usvojila reorganizaciju i mi ćemo je sprovoditi jer moramo. Sredstva za porodičnu medicinu su već odvojena, ali imamo 50.000 djece uzrasta od 7 do 14 godina koja se ne vode nigdje i za njih ne primamo novac kao što primamo za ostale pacijente. Tako je već sedam godina. Snalazimo se uštedama i donacijama", rekao je.

Omogućiti kratkoročne zamjene bolesnim ljekarima

Husić smatra kako je potrebno, da bi porodična i školska medicina zaživjele, da imaju prvu i drugu smjenu te dežure s obzirom na to da u Hitnoj pomoći KS više nema pedijatrije, radiologije, hirurgije ni porodične medicine.

"Put pacijenta mora biti drugačije definisan, satnica mora biti drugačije definisana i to je proces. Bitno je naglasiti da 80 posto liječenja završi na primarnom nivou, a tek 20 posto ide prema bolnicama. Trudimo se koliko možemo da osiguramo što više ljudskih resursa i da zanavljamo opremu te mogu reći da smo zahvaljujući ministarstvu, Vladi i Skupštini KS napredovali, ali ima još posla. Prosjek u toku godine je zadovoljavajući, ali u kriznom momentu treba pronaći rješenje i kroz zakonske regulative i finansijska sredstva pojačati kadar u datom momentu", rekao je Husić.

Djeca i odrasli zajedno u čekaonama

Poručio je i kako roditelji ne trebaju strahovati što će im djeca od 14 godina sada biti prebačena kod porodičnih ljekara, jer imaju razvijen imunitet, a da bi se povećanjem broja ljekara mogao riješiti problem za pacijente do 14 godina.

S druge strane ljekari porodične medicine nisu oduševljeni planom reorganizacije i reforme, jer su dobili dodatne pacijente - djecu. Strahuju zbog toga što će boraviti u istim prostorijama s odraslima, jer bi neke dječije bolesti mogle biti kobne za odrasle pacijente, ali i da bi se djeca mogla zaraziti nekim drugim bolestima. Negoduju i roditelji.

Kartoni djece od 14 do 19 godina su već prebačeni u ambulante porodične medicine, a u narednom periodu će biti prebačeni i kartoni djece od 7 do 14 godina, jer će školski dispanzeri biti ukinuti s obzirom na to da za njih nema specijalizacije, a tako je predviđeno i Planom restrukturiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u KS koji je Skupština KS usvojila 2017. godine.