BiH
43

Sarajevo: Rekordna potrošnja vode, iz VIK-a pozivaju građane da je ne rasipaju

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zbog ljetnih vrućina i veoma visokih temperatura zraka na području Kantona Sarajevu u proteklom periodu, KJKP VIK Sarajevo bilježi rekordne potrošnju vode na cijelom području Kantona. U dane vikenda u pojedinim zonama vodosnabdijevanja isporuka-potrošnja  vode se povećala i do 40%.

Iz VIK-a kažu da konstantno dolazi do pada nivoa vode u rezervoarima kojim gazduje KJKP VIK Sarajevo tako da su prisiljeni vršiti noćno obaranje pritiska, kako bi se osigurale dovoljne količine vode u rezervoarskim prostorima i održalo uredno dnevno vodosnabdijevanje.

Iako su sva izvorišta i podzemne akumulacije vode u konstantnom padu, sva izvorišta su u sistemu vodosnabdijevanja, tako da se crpljenje vode iz podzemlja i sa prirodnih vrela (kada nisu mutna) vrši konstantno i svi crpni agregati su u pogonu.

Kako se period visokih temeperatura zraka nastavlja u narednom periodu za očekivati je da će izdašnost prirodnih izvorišta i podzemne akumulacije vode znatno opasti, a samim tim će i oslabiti dotok vode u rezervoare.

Trenutno najkritičnije zone vodosnabdijevanja su zone rezervoara Podhrastovi, Sedrenik, Grdonj, Bjelave, Igman, Hrasnica, Buća potok I i Buća potok II.

Generalno u svim zonama došlo je do enormnog povećanja isporuke-potrošnje vode, a gore navedene zone izdvajaju se po rekordnoj isporuci - potrošnji vode.

"Apelujemo na naše cijenjene potrošače da vodu koriste što racionalnije, da zaljevanje bašti, pranje dvorišta, tepiha i drugo bezpotrebno rasipanje pitke vode svedu na minimum, kako bi se obezbjedile dovoljne količine vode u rezervoarskim prostorima i održalo uredno dnevno vodosnabdijevanje. Ukoliko se nastavi sa enormno visokom potrošnjom vode u ovim danima Preduzeće će biti prisiljeno uvesti dodatnu mjeru i u dnevnim satima vršiti obaranje pritiska u distributivnoj mreži", kažu iz VIK-a.

Zbog kvara na trafo stanici pumpne stanice Centar koja je nastala 19. 07. 2015. i izvođenja radova na istoj dana 22. 07. 2015. u terminu od 08:00 do 12:00 sati doći će do poremećaja u vodosnabdijevanju u zonama rezervoara Podhrastovi, Sedrenik, Grdonj i Bjelave.

Ulice u kojima će doći do obustave u isporuci vode su:

Gornja Breka, Breka, Hamida Beširevića, Himze Polovine, Juraja Najtharta, dio Osmana Krupalije, Fadila Jahića Španca, Hamze Orlović, Luja Adamića, Hasna Sušića, Mehmeda Hevaije Uskufije, Nedžada Muslića, Panjina kula, Grdonj, Branka Galeba, Kaukčijina, Braće Kadić, Šefika Halimanovića, Zmajevac, Rogina, Grličića brdo, Sedrenik, Bakije sokak, Osmana Nakaša i dio Škaljinog sokaka Bardakčije; Budakovići, Kartal, Vrbanjuša, Mihrivode, Hasana Kaimije, Safvet bega Bašagića.