Dolazi čuvena Saskia Sassen
32

Sarajevo: Predavanje o temi svjetski Occupy pokret

Klix.ba
Saskia Sassen
Saskia Sassen
Eminentna profesorica sociologije Saskia Sassen, učesnica ovogodišnjeg Antifesta, dolazi u Sarajevo kako bi održala predavanje na temu svjetski Occupy pokret.

Occupy pokret je ljevičarski antikapitalistički pokret nastao kao reakcija na socijalnu i ekonomsku nejednakost u svijetu. Prvotno organiziran u SAD-u, u kratkom vremenu, pokret je zadobio globalne okvire. Aktivisti širom svijeta organiziraju niz nenasilnih akcija (skupova, kampiranja, mirnih šetnji), kako bi se pobudila pažnja javnost na ekonomski disbalans uzrokovan apsolutnom dominacijom gigantskih korporacijskih sistema.

Slogan pokreta je "Mi smo 99%“ svjetskog stanovništva, nasuprot 1% ekonomske elite koja upravlja socijalnim i ekonomskim poretkom, direktno rušeći temeljna načela otvorenog demokratskog društva. Prema riječima mladog occupy aktiviste Eliasa Holtza, “pitanja koja se tiču 99% ljudi moraju postati glavna pitanja u društvu.”

Idejno, pokret se zasniva na temeljima antikorporacijske borbe koju su utemeljili Naomi Klein (u čuvenom manifestu NoLogo) i Kalle Lasn osnivač časopisa Adbusters (Istjerivači reklama) i organizacije medijskih aktivista Culture Jammers, koja je usmjerena protiv rastuće konzumerističke kulture.

O ovome i o mnogim drugim temama još govorit će profesorica Saskie Saseen, 13. maja u Umjetničkoj galeriji BiH (sa početkom u 20:15).