Od 18. do 20. maja u Sarajevu
209

Treći ljevičarski festival Antifest kao odgovor na kapitalizam

Piše: J. H.
Treći antikapitalistički ljevičarski festival Antifest koji će se održati od 18. do 20. maja 2012. godine sastoji se iz muzičkog dijela, te iz više predavanja i okruglih stolova na kojima će učestvovati međunarodni i domaći predavači i aktivisti. Teme će biti aktuelni društveni i ekonomski problemi u svijetu i BiH.

Prema riječima Vuka Bačanovića, jednog od organizatora, Antifest je antikapitalistički ljevičarski festival koji je prvi put održan u junu 2010. godine u Sarajevu. Naš sagovornik kaže kako u BiH ne postoji sličan ljevičarski festival za političku edukaciju ljudi čije političko ubjeđenje nije socijaldemokratsko.

"Za razliku od osatlih festivala, Antifest obuhvata okrugle stolove, projekcije filmova, predavanja, okrugle stolove i razne disksuje. Njegov cilj je nastanak novih ekonomskih i političkih programa i promocija ljevičarskih ideja i organizacija u našoj zemlji", pojašnjava Bačanović.

Kako kaže, postoji velika potreba za vraćanjem radničke i klasne svijesti i Antifest upravo to predstavlja.

"Ovaj Antifest se razlikuje od prijašnjih po tome što postaje internacionalni festival u pravom smislu te riječi. Dolaze nam aktivisti i predavači iz Turske, Francuske, Engleske, Holandije, Hrvatske... Antifest je sredstvo kojim se stvaraju preduslovi za stvaranje nove ljevice u BiH. U tom smislu, njegova primarna funkcija je politička edukacija", dodaje Bačanović.

Od predavača na dvodnevnom festivalu govorit će Saskia Sassen, Peter Vermeersch, Özgur Dirim Özkan, Costas Douzinas, Rastko Močnik, Eric Toussaint, Amer Tikveša, Enver Kazaz, Igor Štiks, Srećko Horvat, Tihana Pupovac, Boris Buden, Dinko Kreho, Jasna Kovo, Anela Hakalović, Tijana Okić, Jamie Moloney, Nada Ler Sofronić, Ajla Demiragić i Toni Prug.

Učesnici muzičkog dijela Antifesta su bendovi Lude krawe (Srbija), Last Hope (Bugarska), Escarnium (Brazil), Dozër (BiH), Damir Imamović (BiH), The Bridge (Srbija) i Hobson’ Choice (BiH).

Predavanja i koncerti će se održavati u Umjetničkoj galeriji BiH, Domu mladih, Kinu Bosna i Clubu Underground.