{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Treći sarajevski Antifest počinje večeras

18.5.2012. u 12:07
0
29
Treći sarajevski Antifest počinje večeras
0
Treći sarajevski Antifest počinje večeras
Večeras se, u sarajevskom Domu mladih, otvara treći sarajevski Antifest. Nastupaju bendovi Dozër (BiH), Hobson's Choice (BiH), The Bridge (Srbija), Last Hope (Bugarska) i Escarnium (Brazil).
Antifest je antikapitalistički ljevičarski festival, koji je prvi put održan u junu 2010. godine u Sarajevu. Prvi Antifest je bio serija filmova i radionica o temi antifašizma. Drugi Antifest, održan u junu 2011. godine, o temi antikapitalizam, je već imao internacionalni karakter. Gosti iz beogradske Crvene kritike i članovi Slobodnog filozofskog i MASA-e (Mreža anarho-sindikalista) iz Zagreba i Rijeke držali su predavanja o neoliberalizmu i marksizmu te o studentskim blokadama u Hrvatskoj.

Treći Antifest koji se održava od 18. do 22. maja će obuhvatiti više predavanja i okruglih stolova na kojima će učestvovati eminentni gosti iz inozemstva i BiH. Bit će razgovarano o aktuelnim socio-ekonomskim problemima u svijetu i BiH.

Drugog dana Antifesta u Kinu Bosna će biti održano više okruglih stolova, diskusija i predavanja. Peter Vermeersch, profesor političkih nauka na Univerzitetu u Luvenu (Belgija) će govoriti o sličnosti političke situacije u BiH i Belgiji. Jamie Moloney, mladi aktivista, član britanske članice Četvrte internacionale – Socialist Resistance (SR) i Campaign against Climate Change (CaCC), će održati predavanje o ekosocijalizmu. Bit će upriličen okrugli sto o temi "Grčka i dužnička kriza". Gost predavač je Costas Douzinas, uvaženi profesor prava i direktor Birkbeck Instituta za humanistiku.

Drugi dan Antifesta će biti okrunjen sa dva predavanja o aktuelnoj evropskoj ekonomskoj krizi. Rastko Močnik, slovenski sociolog, teoretičar, prevoditelj i politički aktivist će govoriti o temi “Uzroci evropske krize”, dok će Eric Toussaint, predsjednik Komisije za ukidanje duga zemljama trećeg svijeta, održati predavanje o mogućim rješenjima finansijske krize.

Nakon predavanja, učesnici i gosti su pozvanu na koncert u sarajevskom klubu Underground, gdje će nastupiti punk bend Lude Krawe iz Srbije.

Trećeg dana Antifesta u Kinu Bosna ponovo slijedi zanimljiv niz okruglih stolova, diskusija i predavanja.

Jasna Kovo, Anela Hakalović, Ajla Demiragić i Nada Ler Sofronić će govoriti o temi “Kakav nam je feminizam potreban danas u BiH?”. Direktor Mirovne akademije i mladi sarajevski magistar književnosti, novinar i aktivist Amer Tikveša će govoriti o usporedbi Rose Luxemburg i Majke Tereze u okvirima ideološke disperziranosti izgradnje mira. Bit će upriličen i okrugli stol koji će voditi istaknuti aktivisti nove hrvatske ljevice: Tihana Pupovac, Igor Štiks, Srećko Horvat i Toni Prgu, a o temi “Perspektive direktne demokratije u zemljama jugoistočne Evrope”.

Prvo ključno predavanje održat će Özgur Dirim Özkan, asistent na Univerzitetu u Istanbulu o temi “Neoosmanizam kao imperijalsitički tigar od papira na Balkanu".

Drugo predavanje će održati eminentni filozof i teoretičar Boris Buden o temi “Društvo, nacija, prnjak: Natrag u mračnu budućnost”.

Antifest će biti zatvoren koncertom priznatog bosanskohercegovačkog umjetnika, interpretatora sevdalinki Damira Imamovića i benda Svilen konac (Srbija), u sarajevskom klubu Underground.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: