|

Sarajevo: Kako rizična područja zaštititi od poplava

Sarajevo: Kako rizična područja zaštititi od poplava
0
S
Sarajevo-x.com
21.2.2012. u 17:59
3
komentara
0

dijeljenja
Sarajevo: Kako rizična područja zaštititi od poplava Foto: Kanton Sarajevo
Čelnici Kantona i Grada Sarajevo, devet općina, te predstavnici Agencije za vodno područje rijeke Save, Civilne zaštite KS i Kantonalne uprave za inpekcijske poslove održali su danas radno-konsultativni sastanak s ciljem utvrđivanja prijedloga mjera koje je potrebno poduzeti na zaštiti od poplava koje mogu nastati usljed naglog topljenja snijega.
Sastanak je organiziralo Ministarstvo privrede KS nakon naredbe Federalnog štaba civilne zaštite, izdate 16. februara ove godine, da navedene institucije poduzmu sve zakonom propisane aktivnosti iz svoje nadležnosti s ciljem zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od poplava.

Zaključkom donesenim na sastanku predložena su imena članova radne grupe za izradu Programa interventnih mjera zaštite od poplava za rizična područja u Kantonu, koje će rješenjem hitno imenovati Ministarstvo privrede KS. U sastavu radne grupe bit će predstavnici resornih kantonalnih ministarstava privrede, prostornog uređenja i saobraćaja, Grada, općina, Agencije za slivno područje, Kantonalnog štaba civilne zaštite i Instituta za hidrotehniku Građevinskog fakulteta.

Programom će biti precizirana ugrožena područja u skladu sa raspoloživom dokumentacijom o tzv. poplavnom području i infromacijama prikupljenim na terenu. Program interventnih mjera sa precizno određenim mikropodručjima, mjerama koje će se poduzimati kao i iznosu sredstava potrebnih za njihovu realizaciju biće definisan najkasnije u narednih 10 dana. Nakon izrade, Program će biti dostavljen ministarstvima privrede, prostornog uređenja i saobraćaja Kantona Sarajevo, Gradu, općinama i štabovima civilne zaštite na svim nivoima na dalje postupanje.

Za programe preventivne zaštite ugroženih područja, odnosno uređenje vodotoka i zaštitu od poplava, te zaštitu poljoprivrednih dobara u tzv. poplavnim područjima u 2012. godini Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo izdvojilo je oko 2,3 miliona KM.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...