Šta kad se snijeg otopi
0

Tihić: Nadamo se da ćemo spremno dočekati poplave

Piše: Nedžad Jamaković
U decembru 2010. Bijeljina je bila poplavljena (Foto: Arhiv/SRNA)
U decembru 2010. Bijeljina je bila poplavljena (Foto: Arhiv/SRNA)
Ovih dana su u našoj zemlji svi zaokupljeni velikim minusima i visinom snježnog pokrivača, međutim, sve se više govori i o poplavama koje će nastati otapanjem ovolikog snijega. Koliko će naša država spremno dočekati nove izazove?

Ministarstvo sigurnosti BiH još jučer je uputilo upozorenje entitetskim nivoima vlasti da poduzmu sve što mogu kako bismo se unaprijed pripremili za eventualne veće poplave nakon otapanja snijega.

"Niko sa sigurnošću ne može tvrditi da će biti velikih poplava. Ukoliko otapanje snijega bude potrajalo malo duže i ne bude naglog povećanja temperatura, onda bi korita rijeka apsorbovala znatan dio snijega i ne bismo imali velikih problema s poplavama. No, moramo se spremati i za drukčiji scenarij zbog čega smo tražili da se na svim nivoima vlasti, počev od općina ka vrhu, učine maksimalni napori kako bismo prošli tu situaciju sa što manje posljedica", rekao je za Sarajevo-x.com Samir Agić, pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje.

Još ima vremena

Dodao je kako cijeni zabrinutost građana, ali i naveo da prema dugoročnoj vremenskog prognozi do znatnijeg zatopljenja neće doći barem za tri sedmice te ima još vremena da se djeluje. Međutim, nikako ne možemo biti optimistični do kraja.

"Prvenstveno su općine dužne da na osnovu ranijih negativnih iskustava s poplavama podrobno analiziraju te situacije i učine sve kako se to ne bi ponavljalo. Međutim, informacije koje dobijamo s terena govore da općine to baš i ne poštuju, što je zabrinjavajuće. Nažalost, Ministarstvo sigurnosti ne može kažnjavati općine zbog toga, ali smo učinili što smo mogli, izdali smo potrebne instrukcije da se djeluje kako bismo spriječili nesreće i štete, kako usljed snježnih padavina, tako i usljed poplava", dodao je Agić.

Direktor Federalne uprave Civilne zaštite Alija Tihić ističe da su u toku pregovori između BiH, Crne Gore, Srbije i Hrvatske u vezi s regulacijom rada hidroelektrana u ovim zemljama, a sve s ciljem prevencije većih posljedica nakon otapanja snijega. Naveo je također da se na području Federacije BiH snijeg odvozi na lokacije na kojima će prouzročiti najmanje problema nakon otapanja, kao i da su u skladu s federalnim zakonom općine dužne urediti riječna korita, obale i nasipe, kao i pročistiti kanale. Na naš upit možemo li zaključiti da ćemo spremni dočekati poplave, Tihić je odgovorio: Nadamo se.

Inicijativa iz RS-a

Branka Klarić, viši stručni saradnik u Upravi Civilne zaštite RS-a, je za Sarajevo-x.com rekla da im je trenutno preokupacija raščišćavanje snijega i spašavanje ljudskih života u vanrednoj situaciji uzrokovanoj velikim snježnim padavinama.

"Premijer RS-a Aleksandar Džombić pokrenuo je inicijativu za formiranje koordinacionog tijela na nivou regije, koje će pratiti situaciju u borbi s poplavama u BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Na nivou RS-a, mogu vam reći da je Vlada RS još ranije podigla kredit od 55 miliona eura kako bi sanirala postojeće i izgradila nove nasipe u borbi protiv poplava. To će biti od velike pomoći u ovoj situaciji, a u toj borbi veliko je težište na lokalnim zajednicama, odnosno općinama", kazala je naša sagovornica.