BiH
399

Sarajevo: A transverzala otvorena nakon četiri mjeseca kašnjenja

Piše: I. P.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Novi sarajevski bulevar koji povezuje jugozapadna gradska naselja sa aerodromom danas je pušten u promet.

Cesta koju čini kolovoz sa po dvije trake u oba smjera, trotoar za pješake i biciklistička staza dugačka je oko 1.800 metara. Nazvana "A transverzala", ova nova cesta, bez obzira na zanemarivu dužinu, predstavlja jednu od najvažnijh gradskih saobraćajnica jer znatno utječe na rasterećenje saobraćaja, prvenstveno na Dobrinji i prometnoj ulici Aleja Bosne Srebrene.

Iako je otvorenje najavljeno za ljeto, odnosno juli ili august 2016., cesta je ležala nedovršena uglavnom zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Stvar je tužnija time što je 90 posto dovršene A transverzale mjesecima ležalo neiskorišteno zbog malog problematičnog dijela u blizini novog kružnog toka.

Nakon rješenja problema parkinga koji je iz samo vlastima poznatih razloga uredno izgrađen na trasi ceste, i koji je znatno usporio gradnju, na gotovo istom mjestu uslijedio je problem izgradnje pristupa.

Ponovo imovinsko-pravni odnosi te objekti i zemljišta na trasi saobraćajnica. Problem je predstavljalo nesprovođenje rješenja o eksproprijaciji na jednoj od servisnih saobraćajnica zbog žalbe vlasnika zemljišta.

"Jedan broj objekata imao je pristup preko same trase transverzale. Ti objekti su zadržani regulacionim planom, a planirane su i određene saobraćajnice koje nisu bile izvedene do samog momenta izgradnje, pa se uz izgradnju transverzale morao rješavati pristup jednom broju objekata“, objašnjeno je svojevremeno iz Općine Novi Grad.

Na sastanku koji je održan 14. novembra, a kojem su prisustvovali predstavnici Direkcije za puteve KS kao investitora, Općine Novi Grad kao partnera u izgradnji, zatim Zavoda za izgradnju KS i drugih učesnika u projektu, konačno je dogovoreno da se krene u dovršetak saobraćajnice.

U posljednjih sedam dana radovi su znatno ubrzani, a otvorenje je upriličeno samo nekoliko sati nakon što je postavljen posljednji sloj asfalta. Otvorenju su prisustvovali načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministar saobraćaja Mujo Fišo.

Ukupna vrijednost radova na A transverzali trebala je biti blizu 5.800.000 KM. Efendić je na otvaranju kazao je da je izgradnja transverzale koštala oko sedam miliona maraka, a imovinsko-pravni odnosi oko 1,5 miliona KM

Radovi su počeli u septembru 2015. godine. Izvođač je bila firma Euro-asfalt, a nadzor nad izvođenjem radova vršio je Zavod za izgradnju KS.