|

Završetak sarajevske A transverzale usporava zemljište koje je eksproprijatisano 1989. godine

Završetak sarajevske A transverzale usporava zemljište koje je eksproprijatisano 1989. godine
25
Piše: I. P.
5.8.2016. u 16:31
80
komentara
25

dijeljenja
1/9 Foto: Jelena Nišić/Klix.ba
2/9 Foto: Jelena Nišić/Klix.ba
3/9 Foto: Jelena Nišić/Klix.ba
4/9 Foto: Jelena Nišić/Klix.ba
5/9 Foto: Jelena Nišić/Klix.ba
6/9 Foto: Jelena Nišić/Klix.ba
7/9 Foto: Jelena Nišić/Klix.ba
8/9 Foto: Jelena Nišić/Klix.ba
9/9 Foto: Jelena Nišić/Klix.ba
Na trasi A transverzale nedaleko od budućeg kružnog toka između naselja Mojmilo i Dobrinja V nalazi se zemljište koje sprečava nastavak gradnje saobraćajnice od ključnog značaja za glavni grad BiH.
Radi se o zemljištu, danas dvorištu/parkingu jedne firme, koje je eksproprijatisano 1989. godine, nakon čega je isplaćena naknada. Međutim, tadašnji Zavod za izgradnju zemljište nije uknjižio na sudu pa se poslije desila kupovina i drugi čovjek se uknjižio kao vlasnik.

"Oni koji su kupili to zemljište u periodu nakon rata nisu znali da je to zemljište ranije eksproprijatisano, a zbog određenja naknade bit će kontaktiran i prethodni vlasnik koji ga nije smio prodati. Nesporna je stvar da se to dvorište nalazi na trasi A transverzale, ono nema nikakvu urbanističku i građevinsku dozvolu, i to je nelegalan objekat", rekao je načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić za Klix.ba.

U toku je novi proces eksproprijacije, nakon čega slijedi rješenje koje bi prema optimističnim procjenama trebalo biti doneseno za sedam dana.

"Ono što je nama bitno jeste ulazak u posjed 'mirnim putem' uz dogovor sa vlasnikom, ali ako ta mogućnost ne bude postojala ostaje ulaženje u posjed na osnovu 'pune pravosnažnosti rješenja o naknadi'. Zato mi ne mislimo da će nas to omesti da se saobraćajnica završi u roku jer je to jedini dio koji je ostao nedovršen", zaključio je Efendić.

Završetak A transverzale, uključujući kompletiranje kružnog toka i uklanjanje spornog parkinga, očekuje se za mjesec ili dva. Podsjećamo, prvobitno planirani rok izgradnje bio je period juli-august.

Ukupna vrijednost radova na A transverzali je blizu 5.800.000 KM koje finansira Kanton Sarajevo preko Direkcije za puteve KS i Općine Novi Grad.
Prijavi grešku


Komentari (80)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...