Ivica Dačić
0

"Saradnja između policija u regionu bolja je od saradnje država"

FENA
Ivica Dačić
Ivica Dačić
Saradnja između policija u zemljama regiona je za korak ili više koraka ispred saradnje između samih država, izjavio je danas novinarima u Sarajevu ministar unutarnjih poslova Srbije Ivica Dačić.

Dačić, koji se nalazi među učesnicima međunarodne konferencije "Interkulturalni dijalog i unutarnja sigurnost", kazao je da ne može biti uspjeha bez zajedničkog rada.

  • Moramo doći do toga da nijedna država u regionu ne bude oaza za sakrivanje kriminalaca, odnosno da uklonimo sve prepreke kako oni koji su prekršili zakon ne bi izbjegli da odgovaraju za svoje postupke - rekao je on.

Naveo je kako je predložio, što je prihvatio hrvatski ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, a nada se da će prihvatiti i ostali, da se formira zajednički regionalni centar za prikupljanje kriminalističko-obavještajnih podataka o organiziranim kriminalnim grupama na ovom području.

O tome će Karamarko i on razgovarati 7. maja u Hrvatskoj.

Dačić smatra da će pitanja vezana za nacionalizam u zemljama regiona biti sve manje ako region bude imao evropsku budućnost.

  • To znači ako postoji neki viši cilj koji će zamijeniti neke prvobitne ciljeve koji su prije svega bili vođeni za tim da se stvore nezavisne države i naročito da se širi nacionalizam i šovinizam prema drugim narodima. Balkan je nasreću ili nažalost region u kome su pomiješani narodi, tako da je nemoguće napraviti etnički homogene države osim ako ne vršite genocid ili etničko čišćenje. Zato je jedino rješenje u mirnom zajedničkom životu. Znam da u politici nekad nije najvažnije da li se neko voli, ali je bitno da mirno živimo i sarađujemo - kazao je Dačić.