BiH
7

Saradnja CRS-a i Goražda rezultirala gradnjom i obnovom 50 stambenih jedinica

Piše: E. A.
Općinu Goražde posjetili su ambasador Švicarske u BiH Heinrich Maurer, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac i predstavnici CRS-a na čelu s direktorom Marcom D'Silvom.

Povod posjete je primopredaja stambenih jedinica obnovljenih u okviru projekta "Integrirani program podrške za reintegraciju povratnika po osnovu sporazuma o readmisiji".

Stvaranje uslova za povratak građana BiH iz zemalja EU, a kojima je pravo na boravak po bilo kojem osnovu prestalo, je obaveza BiH po osnovu Sporazuma o readmisiji. Pilot faza projekta u 11 jedinica lokalne samouprave širom zemlje predviđa rekonstrukciju 25-30 stambenih jedinica za smještaj readmisiranih bh. državljana na određeni period. To je već učinjeno u općini Goražde gdje je adaptirano pet stambenih jedinica u zgradama na Splavištu i u naselju Vitkovići.

"Želim pohvaliti spremnost lokalne zajednice da odgovori na sva ova pitanja, a to je Općina Goražde uradila, pokazali su spremnost da rade na ovakav način i za ovu vrstu rješavanja problema naših građana. Zaista smo ohrabreni za svih jedanaest općina koje rade na ovakav način i koje su spremne da preuzmu odgovornost za rješavanje ovih pitanja. Stanovi su u općinskom vlasništvu i općina ih aktivira po potrebi. To je zaista značajno jer kada vam se pojavi određeni problem, a vi imate plan i mogućnost da ga vrlo brzo riješite, to znači da čovjek u tom trenutku vjeruje da organi vlasti mogu spremno na to odgovoriti", izjavila je Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice.

Ukupna vrijednost projekta je blizu 1.860.000 KM, od čega su iznos od 1.275.000 osigurale vlade Švicarske i Kneževine Lihtenštajn. Partner Ministarstva u provođenju projekta CRS osigurao je dodatnih 85.000, dok su blizu 500.000 osigurali resorno ministarstvo, entiteti i lokalni nivo kao nenovčani doprinos.

"Ovaj Projekat o kojem danas govorimo nije veliki po kapacitetu, ali se ovdje više radi o kvalitetnom odnosu i procesima koji su počeli. Posebno bih naglasio saradnju na svim nivoima vlasti. Jedan od potpisnika ovog ugovora o preuzimanju naših građana po sporazumu readmisije Švicarka ne najavljuje samo povratak takvih osoba kojima je odbijen boravak tamo nego pomaže bosanskohercegovačke vlasti da prihvate te ljude na odgovarajući način, dakle kroz projekte, jačanje infrastrukture, a također i jačanje kapaciteta raznih nivoa vlasti", izjavio je Heinrich Maurer, ambasador Švicarske u BiH.

I predstavnik CRS-a ocijenio je dobrim napredak Općine u donošenju lokalnog akcionog plana za readmisiju.

"Zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji CRS-a i Općine Goražde i to posebno na pitanjima povratka izbjeglih i raseljenih osoba, gdje smo rekonstruisali ili konstruisali blizu 50 stambenih jedinica u okviru Programa socijalnog stanovanja smatramo da je na temelju tog iskustva Općina Goražde svakako u stanju izvršiti i prihvatiti građane koji se vraćaju po osnovu Sporazuma o readmisiji", kazao je Marc D'Silva, direktor CRS-a.

Načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović ovom je prilikom istakao dobru dosadašnju saradnju s predstavnicima instutucija i ambasade.

"CRS nam je pomogao zajedno s Ambasadom Švicarske iz Lihtenštajna da adaptiramo pet stanova i danas su nam odobrili 40.000 KM za buduće troškove, dopremili su nam i kompjutersku opremu. Oni su zadovoljni našom podrškom i učešćem u ovom Projektu. Ovaj Projekat ima poseban značaj readmisije, povratak i pomoć ljudima, a osim toga može se pomoći i onima koji su u stanju socijalne potrebe. Ubuduće ćemo se ponašati u skladu s tim. Danas otvaramo i druga pitanja kao što je zatvaranje kolektivnih centara", kazao je Ramović.

Nakon sastanka delegacija je posjetila naselje Vtikovići, gdje je izvršena primopredaja stambenih jedinica obnovljenih u okviru projekta.