Goražde: Planirana gradnja tri zgrade za socijalno stanovanje

Piše: E. A./Klix.ba
20.11.2015. u 13:39
25
28
Goražde: Planirana gradnja tri zgrade za socijalno stanovanje
25
Goražde: Planirana gradnja tri zgrade za socijalno stanovanje Goražde (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U općini Goražde planiraju izgradnju tri zgrade namijenjene za socijalno stanovanje. Na ovaj način će osobe koje žive u tri kolektivna centra Balkan, Belveder i Barake, a riječ je uglavnom o raseljenim osobama, konačno imati krov nad glavom.
Kroz projekat CEB II, projekat zatvaranja kolektivnih centara i alternativnog smještaja, koji provodi Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, bit će sagrađene stambene jedinice Dom III, IV i V. Podršku projektu pružaju Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbjeglice u saradnji sa CRS-om, čiji su predstavnici ovih dana posjetili lokacije predviđene za izgradnju u ulici Salih-bega Kuljuha i obavili neophodne analize.

''Nažalost, nakon dvadeset godina od rata mi još uvijek imamo velike probleme kada je riječ o smještaju raseljenih osoba. Imamo četiri kolektivna centra, uspjeli smo tri ugasiti, ali još uvijek imamo problema s adaptacijom stambenih jedinica. Mi ćemo u 2016. godini učiniti sve da konačno zatvorimo kolektivne centre, a prije svega Balkan I, Belveder i Barake u ulici Salih-bega Kuljuha. Do sada imamo Dom I i Dom II i sljedeće u nizu zgrada bile bi Dom III, IV i V. Na taj način bismo riješili stambeno pitanje 88 porodica. Ukupan iznos kredita je 104 miliona eura i odobren je za 16 općina u BiH. Mi ćemo biti samo servis i uraditi sve što im bude trebalo, platit ćemo rentu, priključak struje i sve ostalo što se tiče same infrastrukture. Želimo da to naselje bude još urbanije, a završetak svih radova planiramo u 2016. godini“, izjavio je Muhamed Ramović, načelnik Općine Goražde.

Trenutno se na ovom lokalitetu radi projekat korita Podhranjenskog potoka.

"Planiramo i izgradnju nove zgrade u Rasadniku za 20 socijalno ugroženih porodica. Svi naši građani koji još uvijek imaju problem s obnovom i rekonstrukcijom stambenih jedinica, a ispunjavaju uslove, trebaju aplicirati kod Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica na Javni poziv za obnovu i rekonstrukciju stambenih jedinica u cilju povratka na područje općina FBiH koji je otvoren do kraja godine“, poručio je Ramović.


Komentari (28)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: