BiH
25

Goražde: Planirana gradnja tri zgrade za socijalno stanovanje

Piše: E. A.
Goražde (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Goražde (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U općini Goražde planiraju izgradnju tri zgrade namijenjene za socijalno stanovanje. Na ovaj način će osobe koje žive u tri kolektivna centra Balkan, Belveder i Barake, a riječ je uglavnom o raseljenim osobama, konačno imati krov nad glavom.

Kroz projekat CEB II, projekat zatvaranja kolektivnih centara i alternativnog smještaja, koji provodi Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, bit će sagrađene stambene jedinice Dom III, IV i V. Podršku projektu pružaju Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbjeglice u saradnji sa CRS-om, čiji su predstavnici ovih dana posjetili lokacije predviđene za izgradnju u ulici Salih-bega Kuljuha i obavili neophodne analize.

''Nažalost, nakon dvadeset godina od rata mi još uvijek imamo velike probleme kada je riječ o smještaju raseljenih osoba. Imamo četiri kolektivna centra, uspjeli smo tri ugasiti, ali još uvijek imamo problema s adaptacijom stambenih jedinica. Mi ćemo u 2016. godini učiniti sve da konačno zatvorimo kolektivne centre, a prije svega Balkan I, Belveder i Barake u ulici Salih-bega Kuljuha. Do sada imamo Dom I i Dom II i sljedeće u nizu zgrada bile bi Dom III, IV i V. Na taj način bismo riješili stambeno pitanje 88 porodica. Ukupan iznos kredita je 104 miliona eura i odobren je za 16 općina u BiH. Mi ćemo biti samo servis i uraditi sve što im bude trebalo, platit ćemo rentu, priključak struje i sve ostalo što se tiče same infrastrukture. Želimo da to naselje bude još urbanije, a završetak svih radova planiramo u 2016. godini“, izjavio je Muhamed Ramović, načelnik Općine Goražde.

Trenutno se na ovom lokalitetu radi projekat korita Podhranjenskog potoka.

"Planiramo i izgradnju nove zgrade u Rasadniku za 20 socijalno ugroženih porodica. Svi naši građani koji još uvijek imaju problem s obnovom i rekonstrukcijom stambenih jedinica, a ispunjavaju uslove, trebaju aplicirati kod Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica na Javni poziv za obnovu i rekonstrukciju stambenih jedinica u cilju povratka na područje općina FBiH koji je otvoren do kraja godine“, poručio je Ramović.