BiH
0

U BPK Goražde bit će obnovljeno 17 stambenih objekata

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Predstavnici državnog ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, predstavnici entitetskih ministarstava te brojni donatori danas su u Goraždu ozvaničili početak implementacije Regionalnog stambenog programa za BIH.

Ugovore u Goraždu potpisala je prva grupa od 11 korisnika koje će nakon dugog niza godina konačno riješiti svoje stambeno pitanje. Inače, projektom čija je vrijednost 101 milion eura bit će obuhvaćeno 5.400 porodica u 60 općina u BIH.

Rasim Čengić prvi je potpisnik ugovora u Goraždu u okviru Regionalnog stambenog programa za BIH. U proteklih 19 godina koliko je čekao na obnovu kuće, promijenio je 10 adresa. Sada je kaže presretan zbog činjenice da će uskoro useliti u svoj novi dom, koji je već u izgradnji.

"Ovo je moj sretan dan jer rješavam svoj krov nad glavom, a za ostalo se čovjek može snaći, zaraditi da ima šta jesti", kaže Rasim Čengić koji od 1996. godine čeka ovaj trenutak.

I u Općini Goražde su zadovoljni što će u okviru državnog programa svoje stambeno pitanje trajno riješiti 11 porodica, iako mnogo posla u tom smislu još predstoji.

"Usrećili smo 11 porodica ali ovo je samo kap u moru jer imamo još uvijek oko 400 porodica na području općine kojima je potrebna pomoć, da li u djelimičnoj adaptaciji ili potpunoj izgradnji kuće, imamo i četiri kolektivna centra", ističe Muhamed Ramović, načelnik općine Goražde .

Državni projekat stambenog zbrinjavanja obuhvatit će 5.400 porodica ili 14.000 izbjeglih i raseljenih osoba u 60 općina u BIH. Vrijednost projekta je 101 milion eura a najveći dio finansira se iz multidonatorskog Fonda regionalnog stambenog programa kojim upravlja Razvojna banka Vijeća Evrope. Glavni donator programa je Evropska unija a značajno je i učešće vlada SAD-a, Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske i drugih zemalja. Podrška BIH iznosi oko 15 miliona eura.

"Ovaj projekat pokreće i ljude i ekonomiju jer se pored stambenog zbrinjavanja angažuju građevinske firme. Mislim da je najblaže rečeno fer da i država stane iza jednog ovakvog projekta. Federalno ministarstvo će dio sredstava planirati i u 2016-oj godini a isto očekujemo i od drugih učesnika u projektu", kazao je Edin Ramić, ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBIH.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja je značajan iskorak u smislu obnove prijeratnih domova u BIH a da su potrebe mnogo veće svjedoči i 22.000 aplikacija koje su pristigle na javni poziv po ovom programu. Rasim Čengić kao i preostalih deset porodica u Goraždu u svoj novi dom trebali bi useliti za tri mjeseca koliko je rok za okončanje radova. Dio projekta uz ostale je i Općina Foča u FBIH gdje će biti obnovljeno šest kuća.

"Sada smo u fazi prvog podprojekta čiji je iznos 41 milion eura i on će obuhvatiti integraciju povratnika, odnosno izbjeglih i raseljenih lica u 60 općina BIH. Veoma je značajno da je ovo integrativni projekat jer vraćamo ljude u prijeratne domove, sve one koji se žele vratiti u BIH ili su ostali unutar BIH", kazala je Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BIH.