BiH
0

Ministar Ramić u posjeti Goraždu: Prioritet pomoć povratničkim porodicama

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić tokom posjete BPK Goražde razgovarao je sa načelnicima općina Pale i Goražde, Asimom Zecom i Muhamedom Ramovićem, o mogućnostima realizacije zajedničkih projekata kojim bi se omogućili bolji uslovi za povratničke porodice.

"Preko 350 povratničkih porodica na području općine Goražde još uvijek čeka adaptaciju stambenih objekata i pomoć u mehanizaciji i plasteničkoj proizvodnji. Nažalost mi još uvijek imamo četiri kolektivna centra i zamolili smo ministra da konačno stavimo tačku na to. Moramo pomoći porodicama koje žive u barakama i u neuslovnim prostorima", izjavio je Ramović.

Federalni ministar Ramić se sastao i sa zvaničnicima BPK Goražde a tokom razgovora sa premijerom Emirom Okovićem razmatrano je rješavanje infrastrukturnih i projekata iz oblasti održivosti povratka, mogućnosti njihovog zajedničkog sufinansiranja, rješavanje problema izgradnje ili adaptacije stambenih jedinica, te ukupno stanje privrednih i drugih tokova na području kantona.

"Potrebni su zakoni koji će adekvatno brinuti o populaciji koja se vratila u Republiku Srpsku a koja je gravitacijom naslonjena na ovaj kanton, iz razloga što su to i drugi kantoni uradili. To su odluke koje se potrebne za podizanje kvalitete života u povratničkim sredinama, prvenstveno kada je u pitanju ostvarivanje zdravstvene zaštite u Federaciji BiH za one povratnike koji su se vratili u Republiku Srpsku", izjavio je Ramić.

On je izrazio spremnost federalnog ministarstva da podrži i općine u sastavu BPK Goražde.

"Voljni smo da podržimo projekte koje su oni već identificirali, iz oblasti poljoprivrede i jednim dijelom razvoja privrede jer rapolažemo određenim sredstvima koja mogu pomoći u podizanju nekog standarda i kvaliteta u izgradnji industrijskih zona. Možemo podržati izgradnju pristupnih puteva, mostova, trafo stanica i slično kako bi na neki način motivisali privrednike da ulažu, da nemaju odmah početna ulaganja u infrastrukturu već da odmah idu u proizvodnju. Složili smo se da je to ovdje potrebno, jer ova sredina ima taj zamah i iskorak u odnosu na neke druge sredine kada je u pitanju privredni razvoj", kazao je Ramić.

On je dodao da su kandidovani i projekti koji se tiču povezivanja kantona Goražde, preko Pala, sa Sarajevom.

"Dogovorili smo da intenziviramo tu komunikaciju i na neki način, zajednički radimo na realizaciji tih projekata", naglasio je ministar Ramić.

Složio se s tim i kantonalni premijer Emir Oković.

"Problemi su vezani i za oblast socijalnog stanovanja i infrastrukture povratničke populacije. Znamo svi da je zapošljavanje broj jedan svake povratničke porodice i u tom dijelu se nadamo da ćemo uspjeti realizovati u ovom mandatu značajne projekte", kaže Oković.

U BPK Goražde je omogućeno ostvarivanje zdravstvenog prava povratnika u Republiku Srpsku ali u samoj implementaciji ima određenih problema.

"Moramo unaprijediti taj zakonski okvir i nastojati izaći u susret svima koji imaju potrebu za ostvarivanjem zdravstvene zaštite. Ostaje nam samo da tehnički odradimo te odredbe kako bi one bile provedene što je moguće više", kaže Oković.