{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ministar Ramić u posjeti Goraždu: Prioritet pomoć povratničkim porodicama

26.8.2015. u 19:39
0
6
Ministar Ramić u posjeti Goraždu: Prioritet pomoć povratničkim porodicama
0
Ministar Ramić u posjeti Goraždu: Prioritet pomoć povratničkim porodicama
Foto: Klix.ba
Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić tokom posjete BPK Goražde razgovarao je sa načelnicima općina Pale i Goražde, Asimom Zecom i Muhamedom Ramovićem, o mogućnostima realizacije zajedničkih projekata kojim bi se omogućili bolji uslovi za povratničke porodice.
"Preko 350 povratničkih porodica na području općine Goražde još uvijek čeka adaptaciju stambenih objekata i pomoć u mehanizaciji i plasteničkoj proizvodnji. Nažalost mi još uvijek imamo četiri kolektivna centra i zamolili smo ministra da konačno stavimo tačku na to. Moramo pomoći porodicama koje žive u barakama i u neuslovnim prostorima", izjavio je Ramović.

Federalni ministar Ramić se sastao i sa zvaničnicima BPK Goražde a tokom razgovora sa premijerom Emirom Okovićem razmatrano je rješavanje infrastrukturnih i projekata iz oblasti održivosti povratka, mogućnosti njihovog zajedničkog sufinansiranja, rješavanje problema izgradnje ili adaptacije stambenih jedinica, te ukupno stanje privrednih i drugih tokova na području kantona.

"Potrebni su zakoni koji će adekvatno brinuti o populaciji koja se vratila u Republiku Srpsku a koja je gravitacijom naslonjena na ovaj kanton, iz razloga što su to i drugi kantoni uradili. To su odluke koje se potrebne za podizanje kvalitete života u povratničkim sredinama, prvenstveno kada je u pitanju ostvarivanje zdravstvene zaštite u Federaciji BiH za one povratnike koji su se vratili u Republiku Srpsku", izjavio je Ramić.

On je izrazio spremnost federalnog ministarstva da podrži i općine u sastavu BPK Goražde.

"Voljni smo da podržimo projekte koje su oni već identificirali, iz oblasti poljoprivrede i jednim dijelom razvoja privrede jer rapolažemo određenim sredstvima koja mogu pomoći u podizanju nekog standarda i kvaliteta u izgradnji industrijskih zona. Možemo podržati izgradnju pristupnih puteva, mostova, trafo stanica i slično kako bi na neki način motivisali privrednike da ulažu, da nemaju odmah početna ulaganja u infrastrukturu već da odmah idu u proizvodnju. Složili smo se da je to ovdje potrebno, jer ova sredina ima taj zamah i iskorak u odnosu na neke druge sredine kada je u pitanju privredni razvoj", kazao je Ramić.

On je dodao da su kandidovani i projekti koji se tiču povezivanja kantona Goražde, preko Pala, sa Sarajevom.

"Dogovorili smo da intenziviramo tu komunikaciju i na neki način, zajednički radimo na realizaciji tih projekata", naglasio je ministar Ramić.

Složio se s tim i kantonalni premijer Emir Oković.

"Problemi su vezani i za oblast socijalnog stanovanja i infrastrukture povratničke populacije. Znamo svi da je zapošljavanje broj jedan svake povratničke porodice i u tom dijelu se nadamo da ćemo uspjeti realizovati u ovom mandatu značajne projekte", kaže Oković.

U BPK Goražde je omogućeno ostvarivanje zdravstvenog prava povratnika u Republiku Srpsku ali u samoj implementaciji ima određenih problema.

"Moramo unaprijediti taj zakonski okvir i nastojati izaći u susret svima koji imaju potrebu za ostvarivanjem zdravstvene zaštite. Ostaje nam samo da tehnički odradimo te odredbe kako bi one bile provedene što je moguće više", kaže Oković.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: