{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šansa za mlade ljude: Francuski studentski dan u Banjoj Luci

6.11.2015. u 13:20
28
5
Šansa za mlade ljude: Francuski studentski dan u Banjoj Luci
28
Danas je u Banjoj Luci u organizaciji Campus France Bosne i Hercegovine, Ambasade Francuske u Bosni i Hercegovini i Francuskog instituta u BiH otvoren Studentski dan na kojem su se predstavili brojni francuski univerziteti.
Prema riječima ambasadorice Francuske u BiH Claire Bodonyi, ovaj događaj jedinstvena je prilika da sadašnji i budući studenti dobiju sve informacije vezane za francuski sistem visokog obrazovanja, organizaciju i troškove studija, mogućnosti stipendiranja i brojne druge aspekte studentskog i svakodnevnog života u Francuskoj.

"Mi zaista imamo šta da ponudimo studentima. Francuska izvrsnost je priznata u svijetu u oblasti nauke. U oblasti raznih postignuća imamo nekoliko Nobelovih nagrada, nekoliko Fidel medalja, tako da se nadam da će svi studenti koji danas dođu ovdje i gdje god da se sretnu sa ponudom francuskih univerziteta i visokih škola imati šta da odaberu i da će naći svoju sreću na našim školama", poručila je Bodonyi.

Dodala je i da Francuska Vlada svake godine izdvoji 10.800 eura po studentu, a tretman je isti i za domaće i za strane studente. Tokom prošle godine 166 studenata iz BiH je studiralo u Francuskoj, što je prema ocjeni ambasadorice mali broj.

Naime, Francuska kao peta najveća svjetska ekonomska sila godišnje prima više od 270.000 stranih studenata i treća je destinacija za studiranje prema izboru studenata iz cijelog svijeta.

"Pripremili smo 10.000 programa na visokoškolskim ustanovama i univerzitetima, a u Francuskoj je moguće studirati i na francuskom, ali i engleskom jeziku", pojasnila je Bodonyi.

Prorektorica za međunarodnu saradnju Univeziteta u Banjoj Luci Valerija Šaula je rekla da će današnja manifestacija dati mnogo više informacija za buduće studente jer su prisutni i brojni fakulteti sa kojima Univerzitet Banjaluka sarađuje zahvaljujući bilateralnim sporazumima. Napomenula je i da se planiraju i mnogobrojne aktivnosti vezane za kreditnu mobilnost u okviru programa Evropske Unije Erasmus plus koji stipendira obrazovanje.

Predstavnici brojnih francuskih univerziteta su danas u Banjoj Luci predstavili studije ekonomije, menadžmenta, političkih nauka, novinarstva, međunarodnih odnosa, francuskog jezika i književnosti, mašinstva i inžinjerstva u ovoj zemlji, a prisutno je bilo i nekoliko bugarskih visokoškolskih ustanova koje nude programe studiranja na francuskom jeziku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: