BiH
28

Šansa za mlade ljude: Francuski studentski dan u Banjoj Luci

Piše: T. Č.
Danas je u Banjoj Luci u organizaciji Campus France Bosne i Hercegovine, Ambasade Francuske u Bosni i Hercegovini i Francuskog instituta u BiH otvoren Studentski dan na kojem su se predstavili brojni francuski univerziteti.

Prema riječima ambasadorice Francuske u BiH Claire Bodonyi, ovaj događaj jedinstvena je prilika da sadašnji i budući studenti dobiju sve informacije vezane za francuski sistem visokog obrazovanja, organizaciju i troškove studija, mogućnosti stipendiranja i brojne druge aspekte studentskog i svakodnevnog života u Francuskoj.

"Mi zaista imamo šta da ponudimo studentima. Francuska izvrsnost je priznata u svijetu u oblasti nauke. U oblasti raznih postignuća imamo nekoliko Nobelovih nagrada, nekoliko Fidel medalja, tako da se nadam da će svi studenti koji danas dođu ovdje i gdje god da se sretnu sa ponudom francuskih univerziteta i visokih škola imati šta da odaberu i da će naći svoju sreću na našim školama", poručila je Bodonyi.

Dodala je i da Francuska Vlada svake godine izdvoji 10.800 eura po studentu, a tretman je isti i za domaće i za strane studente. Tokom prošle godine 166 studenata iz BiH je studiralo u Francuskoj, što je prema ocjeni ambasadorice mali broj.

Naime, Francuska kao peta najveća svjetska ekonomska sila godišnje prima više od 270.000 stranih studenata i treća je destinacija za studiranje prema izboru studenata iz cijelog svijeta.

"Pripremili smo 10.000 programa na visokoškolskim ustanovama i univerzitetima, a u Francuskoj je moguće studirati i na francuskom, ali i engleskom jeziku", pojasnila je Bodonyi.

Prorektorica za međunarodnu saradnju Univeziteta u Banjoj Luci Valerija Šaula je rekla da će današnja manifestacija dati mnogo više informacija za buduće studente jer su prisutni i brojni fakulteti sa kojima Univerzitet Banjaluka sarađuje zahvaljujući bilateralnim sporazumima. Napomenula je i da se planiraju i mnogobrojne aktivnosti vezane za kreditnu mobilnost u okviru programa Evropske Unije Erasmus plus koji stipendira obrazovanje.

Predstavnici brojnih francuskih univerziteta su danas u Banjoj Luci predstavili studije ekonomije, menadžmenta, političkih nauka, novinarstva, međunarodnih odnosa, francuskog jezika i književnosti, mašinstva i inžinjerstva u ovoj zemlji, a prisutno je bilo i nekoliko bugarskih visokoškolskih ustanova koje nude programe studiranja na francuskom jeziku.