Kultura
0

Dani francusko-njemačkog prijateljstva u Sarajevu

FENA
Manifestacija Dani francusko-njemačkog prijateljstva u Sarajevu počinje danas u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti.

Organizatori manifestacije su ambasade Njemačke i Francuske, Francusko-njemački ured za mlade (OFAJ/DFJW) u saradnji s Francuskim institutom.

Tim povodom, ambasadori Francuske i Njemačke u BiH sastat će se sa članovima međuvladine radne grupe čiji je zadatak uspostavljanje Regionalnog ureda za mlade za zapadni Balkan u kojem će biti mladi iz: BiH, Srbije, Albanije, Crne Gore, Makedonije i s Kosova, uz podršku OFAJ/DFJW-a.

Kroz primjer francusko-njemačkog pomirenja nakon Drugog svjetskog rata, OFAJ/DFJW je svojim programima studentske mobilnosti omogućio stotinama hiljada mladih Francuza i Nijemaca da otkriju kulturu druge zemlje i da rade na zajedničkim projektima.

Današnjem događaju će prisustvovati mladi Francuzi i Nijemci, kao i predstavnici omladinskih organizacija u BiH koji će razgovarati o izazovima mobilnosti i upoznavanja za mlade, najavljeno je iz Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti.