{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sajam visokog obrazovanja u Sarajevu 23. i 24. oktobra

F
17.10.2015. u 16:20
34
3
Sajam visokog obrazovanja u Sarajevu 23. i 24. oktobra
34
Oko 25 univerziteta s područja Bosne i Hercegovine i regije prezentirat će svoje studijske programe na oko 200 fakulteta u okviru Drugog međunarodnog sajma visokog obrazovanja koji će u organizaciji Centra za kulturu i edukaciju Logos biti upriličen 23. i 24. oktobra u Sarajevu.
Organizatori i prijatelji ovog sajma najavili su danas na pres-konferenciji da je ovaj događaj namijenjen najviše učenicima završnih razreda srednjih škola kojim će na raspolaganju biti i predstavnici Javne ustanove Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo kako bi ih upoznali sa suficitarnim i deficitarnim zanimanjima.

Menadžer sajma Kemal Goletić kazao je da su maturanti na prethodnom sajmu pokazali najviše interesa za odlazak na studije u Tursku i zemlju Evropske unije, a zainteresiranost je još najveća za studije društvenog smjera.

Iako za sada nisu dostupni podaci o tome koliko je zaista studenata otišlo studirati u druge zemlje nakon prošlogodišnjeg sajma, Goletić je izrazio nadu da će se kroz saradnju sa univerzitetima uskoro moći doći i do takvih statističkih podataka.

Budući da je Republika Slovenija partner ovog sajma, prva sekretarka Ambasade Slovenije u BiH Barbara Beričič naglasila je danas da će se na sajmu predstaviti univerziteti Ljubljane, Maribora i Kopra.

"Slovenski univerziteti u vrlo zainteresirani za učešće na ovom sajmu jer je njihov cilj internacionalizacija i povećanje mobilnosti što su i glavni ciljevi obrazovne politike unutar Evropske unije", pojasnila je Beričič.

Podsjetila je da su Slovenija i BiH potpisale Ugovor o suradnji u oblasti obrazovanja prema kojem su studenti iz BiH u Sloveniji oslobođeni školarine i obratno, a studiranje za bh. studente u Sloveniji može biti zanimljivo jer se sistem školovanja mnogo ne razlikuje.

Iznijela je i podatak da trenutno u Sloveniji studira četiri procenta ili 3.600 stranih studenata od kojih je 400 studenata iz BiH i cilj je povećati broj stranih studenata i studenata iz BiH u ovoj zemlji, članici Evropske unije.

O svim drugim pojedinostima studiranja na univerzitetima u BiH i izvan BiH maturanti će moći dobiti na samom sajmu koji će biti otvoren u petak 23. oktobra u Olimpijskoj dvorani "Ramiz Salčin", a u subotu će sajam biti otvoren do 13.00 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: