BiH
31

Posjetili smo Sajam stipendija: Najveće zanimanje za studij u inostranstvu

Piše: S. Č.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Služba za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu (UNSA) i ove godine organizirala je Sajam stipendija na Mašinskom fakultetu u Sarajevu.

Kako ističu organizatori, Sajam stipendija već je postao tradicionalna manifestacija čiji značaj su prepoznali i oni zbog kojih se i organizuje.

"S obzirom na kišovito vrijeme koje ovih dana preovladava, veoma smo zadovoljni odzivom studenata. Naš cilj ovdje jeste koordinirano djelovanje aktera u oblasti visokog obrazovanja kako bi doprinijeli stvaranju boljeg društva", rekao je za naš portal Adnan Rahimić, stručni saradnik za međunarodnu saradnju UNSA.

Na ovogodišnjem Sajmu učestvuje 25 domaćih i stranih institucija koje domaćim studentima žele ponuditi razne vrste finansijske pomoći i omogućiti studijske programe u BiH i inozemstvu.

Najveće interesovanje studenata vlada za mogućnosti školovanja u inozemstvu.

"Smatram da domaći univerziteti ne nude dobru podlogu za kasniji praktični rad, a naročito se to odnosi na tehničke fakultete", rekao je Dino Đogić, student treće godine Mašinskog fakulteta u Sarajevu.

Sajam su posjetili i oni koji još nisu odlučili šta će studirati.

"Došao sam da vidim šta se sve nudi i smatram da mi Sajam može pomoći u odabiru fakulteta koji ću upisati", rekao je Kenan Saračević, učenik četvrtog razreda Međunarodne srednje škole u Sarajevu.

I strani izlagači zadovoljni su odzivom studenata.

"Interesovanje studenata za studiranje u Njemačkoj veoma je veliko. Mi im nudimo mogućnost učenja i usavršavanja njemačkog jezika", za Klix.ba je rekla Tanja Sauden iz njemačkog Servisa za akademsku saradnju.

Organizatori su dodali kako Sajam stipendija i slične manifestacije podižu svijest o mobilnosti studiranja, odnosno da se na ovaj način razbijaju mitovi i nesigurnosti studenata kada je riječ o školovanju u inozemstvu.

Sajam je otvoren za studente 15.10. od 10:00 do 17:00 sati.