{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Samo osam posto građana zadovoljno lokalnom vlašću

F
28.9.2012. u 12:20
0
2
Samo osam posto građana zadovoljno lokalnom vlašću
0
Samo osam posto građana zadovoljno lokalnom vlašću
Centar za humanu politiku proveo je anketno istraživanje o lokalnim problemima i analizu dostavljenih izbornih programa političkih partija i kandidata za načelnike općina i gradova za lokalne izbore u BiH 2012. godine.
Rezultati anketnog istraživanja pokazuju da je samo osam posto građana zadovoljno lokalnom vlašću, da je 17 posto građana imalo priliku da razgovara sa svojim načelnikom i odbornikom (vijećnikom) i da su predstavnici lokalne vlasti posjetili samo 37 posto mjesnih zajednica u prethodne četiri godine.

Prema anketi, prvi problem za 83 posto građana je nedovoljan lokalni razvoj i nezaposlenost, drugi problem za 71 posto građana je nefunkcioniranje mjesnih zajednica, treći problem za 63 posto građana je korumpirana lokalna vlast, četvrti problem za 58 posto građana je loše upravljanje lokalnim budžetom i imovinom, a peti problem za 56 posto građana je nekonsultovanje prilikom donošenja značajnih odluka.

Ostali posljedični problemi za građane su zapostavljenost sela, visoke lokalne takse, loša socijalna zaštita, nedovoljno informiranje o radu lokalne vlasti, partijsko zapošljavanje, neefikasna lokalna uprava, višak zaposlanih u administraciji i nezadovoljavajuće stanje u oblastima izgradnje i održavanja lokalnih puteva i ulica, javnog prijevoza, kulture, sporta, vodosnabdijevanja, čistoće, kanalizacije, daljinskog grijanja, bespravne gradnje i urbanističkog planiranja.

Za 95 posto građana izborni programi su važni i potrebni, a utvrđeno je da pred ovogodišnje lokalne izbore u BiH izborne programe ima oko 30 posto kandidata za načelnike općina i gradova, svaki peti kandidat za načelnika koji je trenutno na vlasti i oko 20 posto političkih partija.

Anketa je pokazala da u izbornim programima ima 86 posto obećanja iz isključive ili podijeljene nadležnosti lokalne vlasti i 45 posto preciznih obećanja.

Izborni programi sadrže u prosjeku obećanja za 63 posto lokalnih oblasti, najviše obećanja ima iz oblasti lokalnog razvoja, zapošljavanja i komunalnih djelatnosti i najmanje iz oblasti korupcije, lokalne samouprave i informiranja.

Samo 14 posto obećanja u izbornim programima je usklađeno s potrebama građana, najviše usklađenih obećanja je iz oblasti lokalnog razvoja, zapošljavanja i komunalnih djelatnosti i najmanje usklađenih obećanja je u oblastima borbe protiv korupcije, lokalnog budžeta i imovine, uređenja prostora, informiranja i lokalne samouprave.

Da ima podmićivanja birača smatra 53 posto građana, a 44 posto njih smatra da postoje zloupotrebe na biračkim mjestima.

Procjena je da će ove godine u funkciji preizborne kampanje i podmićivanja biti korišteno nekoliko stotina miliona KM i zaposleno nekoliko hiljada radnika u prekobrojnom javnom sektoru, da su predstavnici manjih političkih partija od prodaje mjesta u biračkim odborima zaradili nekoliko miliona KM i da će birački odbori glasati uime pet posto onih koji nisu izašli na izbore, učiniti nevažećim oko pet posto glasačkih listića i dopisati dvije trećine direktnih glasova kandidatima na izborima.

Prema predizbornom raspoloženju birača očekuje se da će na ovogodišnje lokalne izbore u BiH izaći do 59 posto birača, odnosno sigurnih 23 posto i najveći dio od 36 posto onih koji su se izjasnili da će najvjerovatnije glasati.

Zaključak je da je većina građana u BiH nezadovoljna lokalnim vlastima koje je izabrala na izborima prije četiri godine i da imaju potrebu da ove godine izaberu odgovorniju i nekorumpiranu lokalnu vlast, kao i da će imati problem u većini općina i gradova da izaberu vlast koja će na zadovoljavajući način zastupati njihove interese i rješavati lokalne probleme zbog visoke korumpiranosti političkih partija i ostalih dijelova sistema, nepoštenih izbora, nezadovoljavajuće izborne ponude i nepostojanja ili neusklađenosti izbornih programa s potrebama građana, saopćeno je iz Centra za humanu politiku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: