{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Momir Dejanović: Izbore će obilježiti kupovina glasova

F
2.10.2012. u 15:51
2
1
Momir Dejanović: Izbore će obilježiti kupovina glasova
2
Momir Dejanović: Izbore će obilježiti kupovina glasova
Momir Dejanović
Izborni proces obilježit će kupovina glasova od političkih stranaka, a čak dvije trećine glasova bit će dopisano od biračkih odbora, tvrdi Momir Dejanović, predsjednik Centra za humanu politiku iz Doboja, na osnovu ankete koja je provedena u okviru kampanje za ovogodišnje lokalne izbore u 14 općina u BiH.
Centar je iz dobijenih podataka izvukao zaključak da će lokalni izbori, 7. oktobra "biti nepošteni".

Istraživanje ovog centra je pokazalo, dodao je, da je lokalnim vlašću nezadovoljno više od dvije trećine građana, da će svoje biračko pravo iskoristiti najmanje 23, a najviše 59 posto građana s pravom glasa.

Dejanović je na pres-konferenciji rekao da u RS-u postoji nešto veće "raspoloženje" za izlazak na izbore.

Ipak, manje interesovanje, pokazuju ankete Centra za humanu politiku, jest u Banjoj Luci, Trebinju, Bosanskoj Gradišci, Livnu, Tuzli, Općini Centar Sarajevo.

Anketom su bili obuhvaćeni i stavovi građana o lokalnim problemima i analiza dostavljenih izbornih programa za lokalne izbore kandidata za gradonačelnike/načelnike Banje Luke, Prijedora, Bosanske Gradiške, Bijeljine, Foče, Trebinja, Istočne Ilidže, Centra Sarajevo, Novog Grada Sarajevo, Novog Sarajeva, Livna, Travnika, Zenice i Tuzle.

Došlo se do podatka da izborne programe ima svaki peti kandidat za načelnika, koji je trenutno na vlasti.

Također, u Centru smatraju da je samo 14 posto obećanja u izbornim programima usklađeno s potrebama građana.

Građani su kao najveći lokalni problem u lokalnim zajednicama obuhvaćenim anketom naveli nedovoljan razvoj i nezaposlenost, korumpiranu vlast, slab rad mjesnih zajednica, loše i netransparentno upravljanje lokalnim budžetom i imovinom, nekonsultiranje građana prilikom donošenja značajnih odluka i zapostavljeno selo.

Najviše lokalnih problema za koje se izjasnilo više od polovine građana, imaju Trebinje, Livno, Istočna Ilidža, Novi Grad Sarajevo, Foča i Travnik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: