BiH
1

Dejanović: Pobijedile su političke partije, a izgubili građani

FENA
Momir Dejanović
Momir Dejanović
Centar za humanu politiku smatra da je značajno lošiji izborni rezultat SNSD-a na ovim u odnosu na prethodne lokalne i opće izbore posljedica nezadovoljstva građana njihovom vlašću na lokalnom i entitetskom nivou.
  • Birači su ih jednostavno kaznili i tom prilikom izabrali samo manje zlo ili napravili jedan krug, u kome će se vrtjeti i u narednom periodu, kazao je Feni predsjednik Centra za humanu politiku Momir Dejanović, komentirajući rezultate proteklih lokalnih izbora u BiH.

Dodao je "da je slično i u Federaciji BiH, gdje su građani kaznili SDPBiH koji je ostvario slabiji rezultat u odnosu na očekivani".

Dejanović, nadalje, smatra da su ponovo na izborima pobijedile političke partije, a izgubili građani.

  • Najveći dio nezadovoljnih građana nije glasao, a dio nezadovoljnih i armija partijskih birača ponovo nisu uspjeli izabrati odgovorniju, uspješniju i nekorumpiranu lokalnu vlast, navodi predsjednik Centra za humanu politiku.

Po njegovime riječima, problem predstavlja nepostojanje kredibilne partijske ponude i alternative, te činjenica da na ovogodišnjim lokalnim izborima ponovno nije bilo onih koji su spremni raditi za opće dobro - smanjiti nezposlenost, pošteno upravljati lokalnim budžetom i imovinom i prestati s "partijskim zapošljavanjem", te konsultovati građane prilikom donošenja značajnih odluka iz lokalne nadležnosti.