BiH
23

Samir Rizvo: Policajci iz BiH ostaju u Južnom Sudanu

Anadolija
Samir Rizvo (Foto: Klix.ba)
Samir Rizvo (Foto: Klix.ba)
Kontigent policajaca iz Bosne i Hercegovine koji se nalazi pri Mirovnoj misiji Ujedinjenih nacija u Južnom Sudanu ostaje u punom kapacitetu u toj zemlji, potvrdio je danas za Anadolu Agency (AA) pomoćnik ministra sigurnosti BiH za međunarodnu saradnju Samir Rizvo.

"Nije naređena evakuacija misije. Situacija je danas dosta mirnija. Evakuacije policajaca još uvijek neće biti, danas nije donesena takva odluka", rekao je Rizvo.

Iz ministarstva sigurnosti BiH saopćeno je da je rukovodstvo Mirovne misije Ujedinjenih naroda u Južnom Sudanu danas održalo sastanak svih komandanata nacionalnih kontigenata gdje je procijenjena novonastala situacija nakon izbijanja nemira u ovoj afričkoj zemlji.

"Ocijenjeno je da se situacija značajno stabilizirala. Zaključeno je da Misija nastavlja raditi u punom kapacitetu te da trenutno nema potrebe za bilo kakvu evakuaciju policijskih službenika. Policajci koji se trenutno nalaze na godišnjim odmorima pozvani su da se prema redovnom rasporedu vrate u Misiju", navodi se u saopćenju Ministarstva sigurnosti BiH.

Dodaju kako je komesar Misije u Južnom Sudanu poslao vrlo oštru obavijest Odjelu za mirovne operacije UN u Njujorku o tome da je bh. policajac Edvin Kutlovac samovoljno napustio Misiju u kojoj je pored pozicije zamjenika komandanta bh. kontigenta obavljao i vrlo odgovornu funkciju zamjenika šefa operacija u Mirovnoj misiji UN-a u Južnom Sudanu. Svi pripadnici bh. kontigenta su dobro i zdravo i nalaze se na sigurnom u bazama UN-a.

U Južnom Sudanu nalazi se 25, od ukupno 36 policajaca koji čine bh. kontigent, dok su ostali na odmoru ili su iz opravdanih razloga odsutni. Policajci iz BiH od 2006. godine učestvuju u mirovnoj misiji u Sudanu, koja je 2011. tranformisana u Južni Sudan, jer je taj dio zemlje dobio nezavisnost. Sukobi u ovoj zemlji počeli su u prošli ponedjeljak, dok su svi policajci i policajke iz BiH koji trenutno učestvuju u misiji, na sigurnom.

U ranijem saopštenju Ministarstva sigurnosti BiH navedeno je da će ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić tražiti odgovornost pripadnika Granične policije Edvina Kutlovca, a povodom samovoljnog napuštanja misije u Južnom Sudanu. Zamjenik komandanta bh. kontigenta Mirovne misije UN u Južnom Sudanu Edvin Kutlovac, zajedno sa još jednim holandskim policijskim oficirom, samovoljno je napustio Južni Sudan, na način da je ušao u avion koji je Vlada Njemačke poslala po svoje civile.

Radončić će tražiti od direktora Granične policije BiH Vinka Dumančića tražiti da pokrene disciplinski postupak protiv Kutlovca, koji je u trenutku samovoljnog napuštanja mirovne misije UN u Južnom Sudanu obavljao funkciju vršioca dužnosti komandanta BiH kontigenta.