BiH
0

Pripadnik bh. mirovne misije Edvin Kutlovac samovoljno napustio Južni Sudan

FENA
Sukobi u Južnom Sudanu eskalirali su prije nekoliko dana
Sukobi u Južnom Sudanu eskalirali su prije nekoliko dana
Iz Ministarstva sigurnosti BiH saopćili su da je zamjenik komandanta bh. kontigenta Mirovne misije UN-a u Južnom Sudanu Edvin Kutlovac, zajedno sa još jednim holandskim policijskim oficirom, samovoljno napustio Južni Sudan, na način da je ušao u avion koji je Vlada Njemačke poslala po svoje civile.

"Odlukom komandanta bh. kontigenta Zlatana Mitića, koji se sa redovnog odmora sutra vraća da preuzme svoju funkciju, za vršioca dužnosti zamjenika komandanta određen je Ale Šiljdedić. Ovakav rasplet događaja nije uzrokovao nikakvu dodatnu nesigurnost bh. pripadnika Mirovne misije UN-a u Južnom Sudanu", navedeno je u saopćenju.

Podsjetimo, u Južnom Sudanu već nekoliko dana vlada prava ratna atmosfera nakon što je došlo do oružanih sukoba između pristalica različitih političkih frakcija. Pobunjenici su danas otvorili vatru na američki avion i ranili četvoricu vojnika.

U misiji u ovoj zemlji trenutno boravi 25 policajki i policajaca iz BiH. Prema riječima Samira Rizve, pomoćnika ministra sigurnosti BiH za međunarodnu saradnju i evropske integracije, njih 12 nalazi se u ugroženim zonama.