BiH
46

Edvin Kutlovac suspendovan i pokrenut disciplinski postupak protiv njega

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Edvin Kutlovac, zamjenik komandanta bh. kontigenta Mirovne misije UN-a u Južnom Sudanu, koji je samovoljno napustio kontigent suspendovan je i protiv njega je pokrenut disciplinski postupak, saznaje Klix.ba

Disciplinski tužitelj Granične policije danas je podnio disciplinsku prijavu, a disciplinska komisija je pokrenula postupak za utvrđivanje odgovornosti Edvina Kutlovca.

Na teret mu se stavlja teško kršenje pravila službe, narušavanje ugleda policijske organizacije i nanošenje štete ugledu BiH.

Direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić suspendovao je Kutlovca, do okončanja disciplinskog postupka.

Podsjetimo, Kutlovac je samovoljno napustio kontigent, odnosno ušao u avion koji je Vlada Njemačke poslala po svoje civile.

U Južnom Sudanu već nekoliko dana vlada prava ratna atmosfera nakon što je došlo do oružanih sukoba između pristalica različitih političkih frakcija. Pobunjenici su danas otvorili vatru na američki avion i ranili četvoricu vojnika.

U misiji u ovoj zemlji trenutno boravi 25 policajki i policajaca iz BiH. Prema riječima Samira Rizve, pomoćnika ministra sigurnosti BiH za međunarodnu saradnju i evropske integracije, njih 12 nalazi se u ugroženim zonama.