|

Radončić: Kutlovac je nanio nesagledivu štetu ugledu BiH

Radončić: Kutlovac je nanio nesagledivu štetu ugledu BiH
58
S
SRNA
23.12.2013. u 15:07
139
komentara
58

dijeljenja
Radončić: Kutlovac je nanio nesagledivu štetu ugledu BiH Fahrudin Radončić (Foto: Klix.ba)
Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić izjavio je danas da Edvin Kutlovac zbog samovoljnog napuštanja kontingenta BiH u Mirovnoj misiji UN u Južnom Sudanu i Granične policije BiH nanio štetu ugledu BiH, ali i finansijsku štetu za policajce koji bi trebalo da idu u mirovne misije.
"Šteta zbog ovakvog čina se još sabira. Ovakvo ponašanje Kutlovca diskvalifikuje buduće policajce ni krive, ni dužne, jer ne mogu dobijati ključna mjesta. Kutlovac je bio visoki oficir u bazi za operativne akcije gdje jedna dnevnica iznosi više od 100 dolara", rekao je Radončić novinarima.

On je rekao da je pitanje da li će se zbog neprofesionalnog, kukavičkog ponašanja komandata koji je napustio jedinicu i ostavio svoje kolege ubuduće moći dobijati takve pozicije.

"Dobili smo vrlo oštar dopis komandanata svih kontingenata koji protestuju zbog takvog ponašanja. Tražit ću sankcionisanje Kutlovca, ali i sankcionisanje jednog zamjenika direktora Granične policije koji je pokušao da zaštiti takav čin koji nanosi sramotu svim policajcima koji časno i hrabro obavljaju svoj posao", ponovio je Radončić.

On nije htio da prejudicira kakve sankcije treba očekivati, te dodao da je to pitanje disciplinskog postupka.

Radončić je naveo da prati situaciju u Južnom Sudanu i da je ona stabilna, odnosno da nema procjena da se policijski kontingenti trebaju povlačiti.

Edvin Kutlovac otputovao je iz Južnog Sudana avinom koji je njemačka Vlada poslala po svoje civile, a u Sarajevo je, prema podacima Ministarstva sigurnosti BiH, stigao jučer.

U Južnom Sudanu, gdje traju neredi posljednjih dana, u okviru Mirovne misije UN nalazi se trenutno 25 policajaca BiH i, prema posljednjim informacijama, svi su živi i dobro se osjećaju.
Prijavi grešku


Komentari (139)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...