BiH
107

Protiv bh. mirovnjaka Edvina Kutlovca će biti podnijeta disciplinska prijava

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Zamjenik komandanta bh. kontigenta Mirovne misije UN-a u Južnom Sudanu, Edvin Kutlovac, koji je samovoljno napustio ovu zemlju, stigao je u Sarajevo, a kako saznajemo, protiv njega će biti podnijeta disciplinska prijava.

Podsjetimo, Kutlovac je sa još jednim holandskim policijskim oficirom napustio Južni Sudan ukrcavši se u avion koji je Vlada Njemačke poslala po svoje civile.

Takvim ponašanjem Kutlovac, inače pripadnik Granične policije BiH, je narušio ugled naše zemlje i bh. mirovnjaka zbog čega će, čim stigne UN-ova dokumentacija iz Južnog Sudana, protiv njega biti pokrenut disciplinski postupak, a postoji mogućnost da ostane i bez posla, govori naš izvor.

Kako je potvrđeno iz Ministarstva sigurnosti, ministar Fahrudin Radončić će tražiti pokretanje disciplinskog postupka i protiv još jednog visokopozicioniranog funkcionera GP BiH, koji je pokušao da "dezinformira Ministarsvo sigurnosti BiH i opravda nedopustiv čin Kutlovca te praktično spriječi postupak protiv ovog policajca".

"Kutlovac je svojim činom nanio štetu ugledu bh. policajaca u UN misijama koji su se u proteklim godinama pokazali dostojnim i hrabrim predstavnicima svoje zemlje širom svijeta", navodi se u saopštenju Ministarstva sigurnosti povodom Kutlovčevog samovoljnog napuštanja dužnosti u Južnom Sudanu.

Iz Ministarstva sigurnosti je sinoć saopćeno da je za vršioca dužnosti zamjenika komandanta određen Ale Šiljdedić, koji je preuzeo sve aktivnosti za rukovođenje našim kontigentom.

Podsjetimo, u Južnom Sudanu već nekoliko dana vlada prava ratna atmosfera nakon što je došlo do oružanih sukoba između pristalica različitih političkih frakcija.

U misiji u ovoj zemlji trenutno boravi 25 policajki i policajaca iz BiH, a kako je danas za agenciju Anadolija rekao pomoćnik ministra sigurnosti Samir Rizvo, još uvijek nema odluke o njihovoj evakuaciji.