{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Salkić: Ustavni sud RS odlučit će u skladu sa zahtjevima političkih mentora

10.8.2015. u 15:30
26
82
Salkić: Ustavni sud RS odlučit će u skladu sa zahtjevima političkih mentora
26
Salkić: Ustavni sud RS odlučit će u skladu sa zahtjevima političkih mentora
Ramiz Salkić (Foto: Klix.ba)
Potpredsjednik entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić kazao je za Klix.ba kako misli da će Ustavni sud RS u skladu sa zahtjevima političkih mentora odlučiti da nije bilo povrede vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka u vezi s Odlukom o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.
Ustavni sud Republike Srpske danas je prihvatio zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa u vezi s Odlukom o raspisivanju referenduma u manjem bh. entitetu o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Potpredsjednik entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić kazao je za Klix.ba da je u ovom slučaju riječ o uobičajenoj odluci koja potvrđuje samo da je ispoštovana procedura i da će Ustavni sud RS odlučivati o zahtjevu Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS.

"Odlučili su da je procedura ispoštovana i da je to u skladu s Ustavom i oni će poslije toga donositi odluku koja uopće ne mora biti identična s onom kako je danas odlučeno. Čisto sumnjam da će Ustavni sud RS odlučiti na bazi ustava i na bazi zahtjeva Kluba Bošnjaka, odlučit će u skladu sa zahtjevima političkih mentora, a to je da u ovom slučaju nema povrede vitalnog nacionalnog interesa", rekao je Salkić.

On je kazao da će bošnjački političari iskoristiti mehanizme pred Ustavnim sudom BiH ukoliko Ustavni sud RS utvrdi da ne postoji povrede vitalnog nacionalnog interesa.

"Ovdje je riječ o kršenju Ustava BiH. Uvjereni smo da će biti osigurani uslovi da odluka o referendumu bude stavljena van snage", kazao je Salkić.

Na kraju je podsjetio da Ustavni sud BiH neće odlučivati o povredi vitalnog nacionalnog interesa nego o stavljanju van snage odluke koja nije u skladu s Ustavom BiH.

"Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i one se moraju poštivati. Vrlo često su organi u entitetu RS negodovali na odluke Ustavnog suda BiH, ali su ih sve na kraju morali ispoštovati", zaključio je Salkić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: