{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Salkić: Bošnjaci će reagovati protiv odluke o referendumu u RS-u, ali očekuju to i od drugih

F
5.11.2015. u 17:41
0
36
Salkić: Bošnjaci će reagovati protiv odluke o referendumu u RS-u, ali očekuju to i od drugih
0
Salkić: Bošnjaci će reagovati protiv odluke o referendumu u RS-u, ali očekuju to i od drugih
Ramiz Salkić
Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić upozorio je danas da u BiH postoje mehanizmi za zaštitu Dejtonskog sporazuma, a aktivnosti u vezi s raspisivanjem referenduma u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH su suprotne tom sporazumu, zbog čega očekuje reakciju svih koji štite "Dejton".
Napomenuo je i da su svi važni akteri u BiH i izvan njen istakli da je taj referendum suprotan Dejtonskom mirovnom sporazumu, a ne samo Bošnjaci.

Ističući da bošnjački predstavnici vlasti čekaju objavu u „Službenom glasniku RS“ odluku Skupštine o referendumu u RS-u o pravosuđu BiH kako bi se mogle poduzeti mjere, Salkić je rekao da su pripreme za apelaciju Ustavnom sudu BiH protiv te odluke u toku i blagovremeno će reagirati na objavu odluke.

Naglašava, ipak, da vjeruje da ima i mnogo drugih koji žele da zaštite Dejtonski sporazum i očekuje i njihovu reakciju.

"Mi nećemo ostati bez reakcije i znamo šta ćemo uraditi", naglasio je potpredsjednik RS-a.

Odluka skupštinske većine u RS o referendumu u RS-u o pravosuđu BiH usvojena je u Narondoj skupštini RS-a još 15. jula, ali do danas nije ni objavljena u "Službenom glasniku RS“, što znači da nije ni stupila na snagu.

U međuvremenu je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a stavio veto na formiranje Komisije za provođenje referenduma u RS-u o pravosudnim institucijama BiH, o čemu će se u narednom periodu izjasniti Vijeće Ustavnog suda RS-a za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: