{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Borenović: Dodik će izlaz tražiti u strukturalnom dijalogu o pravosuđu

F
9.9.2015. u 16:20
5
6
Borenović: Dodik će izlaz tražiti u strukturalnom dijalogu o pravosuđu
5
Borenović: Dodik će izlaz tražiti u strukturalnom dijalogu o pravosuđu
Branislav Borenović
Potpredsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović smatra da će predsjednik RS-a Milorad Dodik i SNSD odustati o odluke o referendumu, nakon sutrašnjeg strukturalnog dijaloga o pravosuđu u BiH.
To će im, kaže, poslužiti kao izgovor da do referenduma ne dođe.

"Ne bi nas iznenadilo ni da se to predstavi kao ogromni ustupci učinjeni za vlast u RS-u kako bi se odustalo od referenduma", dodao je Borenović.

Rekao je da sada ostaje da se potvrdi još jedna mogućnost kao u kvizu "pozovi prijatelja, Bakira Izetbegovića, da reaguje apelacijom u Ustavnom sudu BiH, a tu mogućnost je Dodik ranije i najavio“.

Nakon što je Ustavni sud RS-a danas odbacio veto Bošnjaka na odluku Narodne skupštine o raspisivanju referenduma u tom bh. entitetu o radu Suda i Tužilaštva BiH, Borenović je dodao da od danas počinju teći rokovi za održavanje referenduma, a ne zna se šta će biti dan nakon što se građani izjasne.

Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pri Ustavnom sudu RS-a potvrdilo je odluku Narodne skupštine RS-a o referendumu o radu bh. pravosudnih institucija i ona sada može stupiti na snagu.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske je 23. jula pokrenuo pitanje povrede vitalnog nacionalnog interesa na odluku Narodne skupštine o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH, koje je skupštinska većina u RS-u usvojila 15. jula.

U odluci se navodi da će referendum u RS-u biti održan u prvoj sedmici po isteku 50 dana od stupanja na snagu ove odluke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: