BiH
0

Salkić: Produžiti popis stanovništva u RS-u

FENA
Ramiz Salkić
Ramiz Salkić
Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Ramiz Salkić poziva nosioce funkcija u institucijama zaduženim za provođenje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini da donesu odluku o produženju krajnjeg roka za popis u onim popisinim krugovima u kojima je proteklih dana došlo do obustave u ovom procesu.

"Smatram kako su se stekli apsolutno svi preduslovi da se popis stanovništva produži u općinama i popisnim krugovima u kojima je, zbog nedostatka popisnica, popis obustavljen nekoliko dana. Evidentno je, prema informacijama s terena, da su problemi s nedostatkom popisnog materijala posebno naglašeni u Republici Srpskoj i to u općinama u kojima je zabilježen značajan intenzitet povratka, poput lokalnih zajednica: Bratunac, Srebrenica, Zvornik, Bijeljina-Janja, Prijedor, Doboj, Banja Luka, Bosanski Novi i drugim sredinama. Sve procjene govore kako se popis u ovim sredinama neće moći kvalitetno obaviti u skladu s propisima do krajnjeg roka, 15. oktobra", istakao je Salkić.

S obzirom na to da su problemi zbog nedostatka popisnog materijala u ovim sredinama nastali zbog loše procjene nadležnih statističkih institucija, koje nisu na vrijeme dostavile lokalnim popisnim komisijama dovoljno popisnica, Salkić je pozvao direktore Agencije za statistiku BiH i Zavoda za statistiku RS da produže rok za popis stanovništva u onim sredinama u kojima su evidentirani problemi.

"Pozivam ih da se produženje roka izvrši za onoliko vremena koliko je potrebno za potpuno okončanje popisa stanovništva i da javno saopće ovu informaciju, kako bi građani blagovremeno bili upoznati da će im se pružiti zakonska mogućnost da se popišu", izjavio je potpredsjednik Narodne skupštine RS.