{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izetbegović pisao Milinoviću: Na djelu je opstrukcija popisa Bošnjaka

9.10.2013. u 15:11
0
167
Izetbegović pisao Milinoviću: Na djelu je opstrukcija popisa Bošnjaka
0
Izetbegović pisao Milinoviću: Na djelu je opstrukcija popisa Bošnjaka
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je pismo direktoru Agencije za statistiku BiH povodom uočenih nepravilnosti u procesu provođenja Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, u kojem izražava zabrinutost informacijama s terena, posebno u vezi s problemima koji su se pojavili u određenim sredinama u kojima žive Bošnjaci u bh. entitetu Republika Srpska.
"Ne želim vjerovati da Agencija kojom rukovodite toleriše onemogućavanje popisa državljana Bosne i Hercegovine koji u vrijeme popisa nisu prisutni u zemlji", navodi Izetbegović u pismu i podsjeća direktora Agencija za statistiku na zakonsku odredbu koja propisuje da su popisom, između ostalih, obuhvaćeni svi državljani BiH, bez obzira na to da li su u trenutku popisa prisutni u zemlji ili ne (Član 4. Zakona).

"Entitetski instruktori i kontrolori na području entiteta Republika Srpska se ponašaju kao neki istražni organi, koji u bošnjačkim sredinama 'postrojavaju' građane kako bi ih mogli prebrojati. Zakon jasno definiše obaveze i nadležnosti popisivača, instruktora, općinskih i entitetskih, ali isto tako i odgovornost. Pozivam Vas i druge institucije za provođenje popisa da, u skladu sa zakonom, iz daljeg postupka popisivanja isključite instruktore i popisivače na čiji je rad uloženo više nego dovoljno žalbi da su prekoračili svoja ovlaštenja", navodi član Predsjedništva BiH u pismu.

Izetbegović dalje upozorava da proces povratka u BiH još uvijek traje, da su mnogi građani u tom procesu trajno nastanjeni u sredinama iz '91. godine, a privremeno borave i na drugim mjestima u BiH.

"Naravno da će se popisati tamo gdje su se vratili. Međutim, dešava se da pred svaki vikend, kada su svi punoljetni članovi domaćinstva kod kuće, nedostaje popisnica i upitnika za domaćinstvo. U nekim sredinama na području entiteta Republika Srpska popis je već danima obustavljen ili usporen. Ukoliko za naredni vikend i dane koji prethode velikom islamskom prazniku Kurban-bajramu ponovo dođe do nedostatka popisnica, onda je to jasan znak da se radi o svjesnoj opstrukciji popisa bošnjačkog stanovništva", upozorava Izetbegović.

Rezultati popisa su potrebni za strateško planiranje razvoja zemlje i oni kao takvi ne smiju biti predmet manipulacije, navodi član Predsjedništva BiH u pismu direktoru Agencije za statistiku BiH.

"S tim u vezi, molim Vas da preduzmete neophodne radnje, kako proizvoljno tumačenje Zakona na terenu od  znatnog broja neodgovornih pojedinaca ne bi utjecalo na regularnost i rezultate popisa. Upozoravam Vas i sve odgovorne institucije za provođenje popisa, da grubo kršenje zakona neće biti tolerisano. Ukoliko Vas sve temeljne organizacije i institucije Bošnjaka upozoravaju da postoje značtni problemi na terenu, onda to ozbiljno shvatite", piše Izetbegović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: