BiH
63

Salkić: Građani ne trebaju uzimati pravdu u svoje ruke

Klix.ba
Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić osudio je danas brutalni zločin ubistva i ranjavanja policajaca u Zvorniku.

Potpredsjednik Salkić kazao je da teški oružani incidenti nanose štetu svima i da se građani trebaju suzdržati od bilo kakvih agresivnih ponašanja i uzimanja pravde u svoje ruke.

"Naša iskustva iz proteklih vremena govore da zločini i agresivna ponašanja nikome nisu donijela dobro. Osuđujem ovaj gnusni zločin i pozivam nadležne organe da istraže sve detalje i otkriju uzroke napada na Policijsku stanicu u Zvorniku. Bošnjacima u entitetu RS treba mir i stabilnost i svaki ovakav postupak otežava i onako težak položaj Bošnjaka u ovom entitetu na koji svakodnevno ukazujemo", naveo je Salkić.

Očekuje da policijske strukture, zajedno sa tužilaštvom i sudom utvrde stvarne motive i okolnosti koje su dovele do napada u Zvorniku.

"Postupci Ministarstva unutrašnjih poslova RS u ovom trenutku su ohrabrujući i daju umirujući ton u ovoj teškoj situaciji. Svi zajedno moramo doprinijeti da se ovakve situacije ne ponove u budućnosti te da jačamo mir i stabilnost, jer je to u interesu svih građana. Također, pozivam sve građane da ne nasjedaju na ratnohuškačke pozive i da sačuvaju izgrađene dobrosusjedske odnose. Oružani napad se ne može poistovjećivati sa stavom i interesima Bošnjaka, odnosno muslimana koji žive u Bosni i Hercegovini. Mi, izabrani predstavnici Bošnjaka osuđujemo bilo kakvo agresivno oružano djelovanje. Naša politika i tradicionalni islam jasno su bazirani na koegzistenciji, miru i toleranciji, kao univerzalnim vrijednostima. Pozivam i vlasti bh. entiteta RS da svojim djelovanjem podstaknu smirivanje situacije, te da zaštite sve građane, koji su danas u strahu i nevjerici", kazao je potpredsjednik Ramiz Salkić.