BiH
3

Salkić: Policija RS-a unosi nemir i nepovjerenje

FENA
Ramiz Salkić
Ramiz Salkić
Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić danas je, u telefonskom razgovoru s ministrom unutrašnjih poslova u Vladi RS Draganom Lukačem, ukazao na ozbiljnu zabrinutost Bošnjaka nakon posljednjih akcija MUP-a RS.

Policija RS-a provela je proteklih dana spektakularna selektivna hapšenja i pretrese kuća Bošnjaka na trideset i dvije lokacije, što je proizvelo strah i nevjericu kod bošnjačkog stanovništva.

Salkić je istaknuo da su svi politički i vjerski autoriteti u bošnjačkom narodu, nevladine organizacije i pojedinci osudili i potpuno se ogradili od bilo kakve veze sa zločinom koji je počinjen nad policajcem u Policijskoj stanici Zvornik.

"Stavili smo na raspolaganje sve raspoložive potencijale da se kroz državne institucije istraže, osude i kazne svi zločinci, njihovi nalogodavci i pomagači. Pri tome smo na stanovištu da je svaki zločin individualan čin. Međutim, od prvoga trena kroz političko djelovanje, kroz rad medija pod kontrolom vlasti svjesno se i tendenciozno odgovornost prebacuje na kompletan narod", rekao je Salkić.

Ministru Lukaču je kazao da su Bošnjaci uznemireni jer specijalci MUP-a RS sa dugim cijevima upadaju u naselja, izazivajući strah kod građana, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Salkić će podvukao da na žalost, Bošnjaci nemaju povjerenje u policiju RS. Navodi da petnaest godina ukazuju da u sastavu policije skoro da nema Bošnjaka, nude se rješenja smatrajući da će nivo sigurnosti biti podignut ako je policija multietnička.

"Međutim, nismo uspjeli riješiti ovaj problem jer nemamo sagovornika na drugoj strani. U policiji mogu raditi osobe koje su i prema zvaničnim međunarodnim izvještajima sudjelovale u genocidu u zaštićenoj enklavi Srebrenica, ali Bošnjaci i Hrvati ne mogu. To su za nas zabrinjavajuće poruke da su nam kao konstitutivnim narodima sva prava uskraćena. Pozivam predstavnike zemalja članica PIC-a da reaguju na vrijeme. Bošnjaci i naša politika su jasno i nedvosmisleno orijentirani protiv bilo koje vrste terorizma, zločina i narušavanja mira. Zahtijevamo da se prestane provoditi izoliranje Bošnjaka u bh. entitetu RS", kazao je Ramiz Salkić.

Potpredsjednik RS-a je tokom razgovora zatražio od ministra Lukača da policija provede ozbiljnije provjere tačnosti prikupljenih operativnih podataka prije bilo kakvoga hapšenja, kako bi se izbjeglo dizanje tenzija.

"Bošnjaci su izloženi nedopustivom odnosu vlasti, izraženom kroz policijsko djelovanje, tako da je stvoren ambijent da u svakom trenutku svaki Bošnjak može biti procesuiran, bez bilo kakvoga objašnjenja i najave. Takva praksa se mora hitno prekinuti", kazao je.

Ramiz Salkić je dodao da Bošnjake niko ne smije zatvarati zbog isticanja zastave Bosne i Hercegovine, koja je bila izložena pred sjedištem UN-a sve dok nije usvojena današnja zastava.